Dagens PS

Lukasjenko: Jag stoppade Putin från att döda Prigozjin

Lukasjenko
Belarus president Alexandr Lukasjenko hävdar att han övertalade Putin att skona Jevgenij Prigozjin (Foto: Vladimir Smirnov/AP, AP).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 28 juni 2023Publicerad: 28 juni 2023

Belarus president Alexandr Lukasjenko avslöjar att Rysslands president Vladimir Putin ville “utradera” Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frågorna i omvärlden är många – vad hände egentligen i Ryssland under de dramatiska timmarna på lördagen? Varför stoppades Wagnergruppens kuppliknande march och hur hamnade gruppens ledare Jevgenij Prigozjin i Belarus?

Allteftersom klarnar nu bilden.

Stoppade Putin från att döda Prigozjin

I en intervju med statliga medier hävdar Belarus president Alexandr Lukasjenko att han övertalade Rysslands president Vladimir Putin att inte ge order om att “utradera” (wipe out) Prigozjin på lördagen. Det rapporterar Reuters.

Putin hade i ett tal på lördagen jämfört Wagnergruppens kuppliknande marsch vid revolutionen 1917 och kallat det för en “kniv i ryggen”. Han ska sedan ha velat ge order om att döda Wagnerledaren. Då ska Alexandr Lukasjenko ha ingripit.

“Jag uppmanade Putin att inte göra något förhastat. ‘Kom igen’, sa jag ‘Låt oss prata med Prigozjin, med hans befälhavare.’ På vilket han svarade ‘Lyssna, Sasha, det är meningslöst. Han svarar inte ens i telefon, han vill inte prata med någon'”, berättar Lukasjenko.

ANNONS

Senaste nytt

Wagnerledaren försökte ringa Putin

Nu framkommer det information om att Jevgenij Prigozjin i sin tur ska ha försökt ringa Vladimir Putin på lördagen.

ANNONS

Enligt källor till det oberoende mediet Meduza ska Prigozjin ha insett att hans myteri gått för långt och att han skulle misslyckas med sitt mål att störta den militära ledningen i landet.

Men Putin ska inte ha svarat på hans samtal – han gick inte att få tag på och få visste var han befann sig.

Ville förhindra att revolten spred sig

Det kanske inte är någon slump att Alexandr Lukasjenko blivit spindeln i nätet mellan Putin och Prigozjin.

Den belarusiska presidenten är nära allierad med president Putin – och bekant med Jevgenij Prigozjin.

På lördagen ska han ha uppmanat Putin att inte döda Wagnerledaren, genom att hävda att det kunde leda till att revolten spred sig bland Prigozjins anhängare.

Fått fri lejd till Belarus

Efter lördagens oroligheter fick Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppen fri lejd till Belarus. På tisdagen lades utredningen mot Prigozjin ned, vilket Dagens PS rapporterat om.

ANNONS

Lukasjenko säger i intervjun att han tror att Wagnergruppens militära erfarenheter kan komma till användning för Belarus egen armé.

Läs även: Heta spekulationer efter Wagnergruppens reträtt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS