Dagens PS

Heta spekulationer efter Wagnergruppens reträtt

Wagnergruppen
Delar av Wagner-gruppen innan reträtten som nu debatteras flitigt. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

Varför blåste Prigozjin, ledare av Wagnergruppen, av upproret, men framförallt vad fick han i utbyte? Spekulationerna är omfattande i Ryssland, i likhet med missnöjet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter marschen mot Moskva som sedermera avbröts är spekulationerna just nu starka när det gäller Wagnergruppen och dess ledare Jevgenij Pirgozjin.

En framträdande åsikt är att Pirgjozjin missbedömde stödet för ett uppror mot Putin och ledningen i Moskva, skriver Tomas Lundin i SvD.

Karlis Neretnieks, tidigare chef för försvarshögskolan, påpekar på Twitter att det för upprorsmakare som Prigozjin är centralt att ge intryck av stora framgångar.

”I grunden är det mer en fråga om psykologi än militär kapacitet och där faktorer som ’det lönar sig inte att göra motstånd, jag vill inte vara på den förlorande sidan’, ’Putin är körd’ kommer vara viktigast i det här fallet”, skriver han.

”Kolossal felbedömning”

”Om Prigozjins plan alltså var att marschen mot Moskva skulle vara gnistan som tände ett uppror, så måste han enligt politiker och underrättelsekällor i väst ha gjort en kolossal felbedömning”, är Tomas Lundins slutsats.

Enligt uppgifter från den tyska regeringen var stödet från trupper och befattningshavare i den reguljära försvarsmakten betydligt mindre än vad Prigozjin hoppades och, möjligen, trodde på.

ANNONS

Senaste nytt

Hade kunnat avancera

ANNONS

Samtidigt menar tankesmedjan ISW, Institute for the Study of War, att Wagnergruppen kunnat fortsätta och troligen kunnat nå utkanterna av Moskva om inte Prigozjin gjort halt och stoppat myteriet.

Den stora frågan är då vad som händer med honom och hans Wagnergrupp efter den uppgörelse mellan Putin och Prigozjin som kom till efter medling av Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko.

Oklar framtid för Wagnergruppen

Att Prigozjin lämnar Ryssland och tas emot av Ryssland samtidigt som hans trupper ska inlemmas i den reguljära ryska försvarsmakten är uttalat – men vad Prigzojin ska göra i Belarus är oklart, liksom om han ska få ta med sig ett antal av sina legosoldater eller ej.

”Lukasjenko kommer aldrig att kunna kontrollera Prigozjin”, skriver tidigare kulturministern Pavel Latusjka, som nu ingår i den oppositionella övergångsregeringen i exil, på Twitter.

Samtidigt möter Prigozjin kritik från de egna leden. Inte minst från enheten Storm Z, som består av rekryter som plockats ut från ryska fängelser och som nu anklagar sin ledare för att vara en vekling.

”Lever på lånad tid”

En stor mängd bedömare menar att Prigojzin nu lever på lånad tid efter att ha förödmjukat Putin inför hela världen.

ANNONS

”Prigozjin är personen som tittade bakom ytan på trollkarlen från Oz och såg att den stora fruktansvärda Oz bara var en liten ängslig man”, menar John Herbst, före detta amerikansk ambassadör i Ukraina.

Nu tros han få betala priset för det – medan andra spekulerar i att Prigojzin fick mer än en tillfällig exil för att stoppa myteriet, något han kommer att använda längre fram.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Kina uttrycker sitt stöd för Ryssland

Putin: ”Förrädarna ska bestraffas”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS