Dagens PS

Lemmy och Deep Purple – utdöda stjärnor

Geologer i Lund döper utdöda arter efter hårdrocksstjärnor
Motörheads Lemmy Kilmister finns numera både som levande och utdöd stjärna. Tacka geologerna i Lund för den kombon. (Foto: Joel Ryan/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

13 utdöda arter. Upptäckta på Gotland. Nu har forskarna namngivit dem – och döpt dem efter legendarer inom hårdrock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man kan se det som en hedersbetygelse. Om man vill. Eller som att musiken är fullständigt utdöd. Om man vill det.

I vilket fall har ett forskarlag upptäckt 13 nya arter av utdöda ormstjärnor på Gotland – och döpt dem efter musiker och band ur hårdrocksvärlden.

Ormstjärnor är en grupp tagghudingar, nära besläktade med sjöstjärnor. Deras kroppar är en rund skiva som det går fem, tunna, ormliknande armar ut ifrån.

Djurgruppen, består av mer än 2 000 olika arter och lever i och på botten av världens alla hav.

Nya legendarer

I en ny studie, publicerad i European Journal of Taxonomy, har ett forskarlag från Lunds universitet namngivit 13 nya upptäckta arter efter legendarer inom hårdrockvärlden.

Kansas, Doro, Archspire, Immolation, Obituary, Ian Paice från Deep Purple, Tomas Haake från Meshuggah och John Bonham från Led Zeppelin är exempel på namn de fått.

”Vi hade mycket roligt när vi gjorde den här studien. Det var en utmaning att placera de olika arterna i korrekt kronologisk ordning som följer både utvecklingen av arter och metalmusiken”, säger Mats E Eriksson, geologiprofessor vid Lunds universitet.

ANNONS

Senaste nytt

Inte första gången

ANNONS

Forskarna i fråga har en lång tradition av att uppkalla döda fossil efter musikaliska förebilder.

Bland de arter Mats E Eriksson och hans kollegor tidigare namngivit finns allt ifrån Rammstein, Rotting Christ och King Diamond till Lemmy Kilmister från Motörhead.

”Vi vill hedra människor från metalgemenskapen som har haft en enormt positiv och kulturell inverkan i våra liv genom att kombinera kärleken till naturen och konsten”, säger Eriksson.

Den nu publicerade studien fokuserar på 13 arter av ormstjärnor som levde under silurperioden och genomgick en storleksminskning.

”Känns passande”

”Denna evolutionära förändring sammanfaller med en global marin kris, den så kallade Muldekatastrofen, som ledde till såväl utdöenden hos många djurgrupper som förändringar i havsvattnets kemi. Med tanke på det känns de nya dödsmetall-klingande namnen helt rimliga”, säger Mats E. Eriksson.

Att hårdrocken skulle vara på utdöende lär vi dock inte få professor Eriksson att hålla med om. Bara att de är stjärnor.

För övrigt har, i samarbete med Lund, National History Museum Luxembourg medverkat i studien – trots att Luxemburg är mer känt för hiphop än hårdrock.

Läs mer:

ANNONS

Stora upptäckter – som blir utan Nobelpriset. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Halverad skatt på arbete efter nyår – bara för dig med pension […]