Dagens PS

Lätt att vara rysk spion i EU

Hur många ryska spioner det egentligen finns inom EU:s gränser är det ingen som vet.
Hur många ryska spioner det egentligen finns inom EU:s gränser är det ingen som vet. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 juni 2024Publicerad: 21 juni 2024

Sedan kriget i Ukraina inleddes står det även klart att ryska spioner sprider sig inom EU. Senast i raden är ett par spioner som greps i Slovenien – efter att ha levt ett relativt problemfritt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur många ryska spioner det finns inom EU är det ingen som vet, dock antagligen betydligt fler än vad myndigheterna vill tro.

Använder spioner inom EU

Vad som dock verkar klart är att Ryssland efter invasionen av Ukraina i större utsträckning än tidigare vill ha koll på vad som händer inom EU:s gränser – med hjälp av sina egna spioner.

Unionens polissamarbeten har lyckats undanröja några av dem, i länder som Nederländerna, Bulgarien och Tjeckien och även utanför EU – i länder som Norge.

Vad ska man då tänka på som spion för att inte väcka misstankar?

Givetvis smälta in i sitt nya samhälle, så väl det nu går som spion, vilket är precis vad Anna Valerevna Dultseva och Artem Viktorovich Dultsev gjorde.

ANNONS

Senaste nytt

Flyttade till Slovenien

Det ryska gifta paret flyttade till Ljubljana, Sloveniens huvudstad, en stad på omkring två miljoner invånare – lagom stor för en spion, och samtidigt geografiskt bra placerad att ta sig runt i länder som närliggande Italien och Österrike – för att samla in värdefullt material till Kreml, enligt WSJ.

ANNONS

Det ryska paret uppgav att de var migranter från Argentina, och eftersom de pratade flytande spanska, var det ingen i omgivningen som ifrågasatte det. Barnen sattes i den internationella brittiska skolan och skatten från konstyrket och IT-bolaget betalades alltid i tid – så att inte heller myndigheterna skulle börja ställa frågor.

Allt var perfekt på ytan.

Precis som det ska vara i en spions liv.

Bubblan sprack

Men bubblan sprack sedan de slovenska myndigheterna fick tips från sina allierade.

Den vattentäta planen började läcka, paret arresterades och har hittills skakat galler i 1,5 år medan barnen har satts i fosterhem. Paret har fortfarande inte erkänt, trots att de ryska myndigheterna medger att de är spioner från Ryssland och maxstraffet kan därmed bli åtta år för spionage i Slovenien.

“De hade ett långvarigt uppdrag i att försöka infiltrera Slovenien som en ingångspunkt till Europa”, uppgav Janez Stusek, tidigare slovensk underrättelsechef.

Läs även:

ANNONS

Ryssland köper spioner i Tyskland efter utvisningar. Dagens PS

Tog emot svenska bidrag och ryska spionpengar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS