Dagens PS

Larmet: Risk för terrordåd i Sverige

terrordåd
Ett stenlejon täcks med blommor på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 (Foto: Claudio Bresciani/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023

Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning har Sverige gått från legitimt till prioriterat mål för terrordåd, efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i januari. NCT bedömer även var det är störst risk för en attack och vilka grupper som är extra utsatta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad i januari har Sverige blivit ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism, och den situationen kan komma att hålla i sig hela 2023.

Det konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin nya helårsbedömning.

“Vi såg att koranbränningen utanför Turkiets ambassad väckte starka känslor och reaktioner”, säger Ahn-Za Hagström, chef för NCT, till TT.

“Man omnämnde Sverige på ett tydligare sätt än tidigare, vilket vi bedömde kan påverka inte minst det inspirationsdrivna hotet”, fortsätter hon.

Ligger kvar på samma hotnivå

Terrorhotnivån har dock inte förändrats, utan ligger kvar en trea på den femgradiga skalan.

En trea på skalan betyder förhöjd nivå, vilket innebär att ett terrordåd kan inträffa. Beslutet fattades av säkerhetspolischefen i januari, utifrån NCT:s bedömning.

Men en ny bedömning om terrorhotnivån kan ske med kort varsel, från en dag till en annan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte lika många hot

Under de senaste veckorna har det dock skett en viss avmattning i de hot som riktas mot Sverige, enligt NCT.

“Sverige omtalas som en del av västvärlden snarare än som specifik skuldbärare för muslimers möjlighet att utöva sin tro”, säger Ahn-Za Hagström.

NCT bedömer att antalet hot riktade mot Sverige både kan komma att öka och minska under det här året.

Här kan attacker ske

NCT har en relativt tydlig bild av var ett terrordåd skulle kunna äga rum, och vilka grupper som kan vara extra utsatta för en attack.

Bland annat nämns offentliga platser och religiösa mål med koppling till judendom eller islam. Hbtq-personer, politiker och myndighetspersoner kan vara möjliga måltavlor.

ANNONS

“Vi bedömer också att det kommer att röra sig om ganska enkla medel mot måltavlor och platser där det finns en stor mängd människor som rör sig, det vill säga att skadeutfallet skulle kunna vara tämligen stort”, säger Ahn-Za Hagström.

12-åriga gärningspersoner

Enligt NCT är det troligast att ett attentat skulle utföras av en ensam gärningsperson, alternativt en mindre grupp, som svär sig till  antingen islamistiskt motiverad terrorism eller högerextremism.

NCT varnar också för yngre gärningspersoner.

Förra året var majoriteten av gärningspersonerna som låg bakom utförda och avvärjda terrorattentat i västvärlden minderåriga – vissa så unga som 12 år.

Läs även: 

Larmet: Många drönare över skyddsobjekt

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS