Georgien, Armenien och Turkiet. Tre länder vars ekonomier göds när ryssar flyr på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

ANNONS

Vladimir Putins krig driver migranter och pengar ur Ryssland. En stor del av pengarna har hamnat i Georgien, Armenien och Turkiet, rapporterar CNBC.

Georgien har sett en ekonomiboom i strömmen av ryssar med rikedomar och IMF har ökat sin tillväxtprognos för Georgien till 10 procent i år.

FN-organet graderar dessutom tillväxten i Turkiet och Armenien till 5 respektive 11 procent.

Så många har flytt

Minst 112 000 ryssar har emigrerat till Georgien i år, enligt CNBC.

Georgien har därmed tagit emot nästan en fjärdedel (23,4 procent) av alla som lämnat Ryssland medan 24,9 procent flytt till Turkiet och 15,1 procent till Armenien.

Den georgiska ekonomin, som redan var i stark uppgång, har därmed fått en ny boost och georgiska valutan lari har stigit 15 procent mot dollarn under 2022.

Internationella valutafonden har längs vägen tredubblat sin prognos över Georgiens ekonomiska tillväxt i år.

”Utlöst av kriget”

”En ökning av immigration och finansiella inflöden som utlöstes av kriget,” var en av anledningarna till uppgången, skriver IMF som även ser att Turkiet växer med 5 procent i år, medan Armenien kommer att öka med 11 procent på grund av ”stora inflöden av extern inkomst, kapital och arbetskraft till landet.”

ANNONS
ANNONS

Georgien har gynnats av en dramatisk ökning av kapitalinflöden i år, främst från Ryssland.

Ryssland stod för tre femtedelar (59,6 procent) av Georgiens utländska kapitalinflöden bara i oktober – vars totala volymer ökade med 725 procent jämfört med föregående år.

Läs även: Rysslands krig accelererar demografisk krasch [Dagens PS]