Dagens PS

Kravet: Stäng av mutanklagade EU-ledamöter

Upprörda känslor över mutade EU-ledamöter
Socialdemokraternas Heléne Fritzon, ledamot i Europaparlamentet, upprörs av uppgifterna om mutade EU-ledamöter. (Foto: JOHAN NILSSON/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 29 mars 2024Publicerad: 29 mars 2024

Europaparlamentet skakas av tunga anklagelser om att EU-ledamöter tagit emot mutor av Ryssland. Den socialdemokratiska partigruppen i EU kräver att de som pekats ut stängs av i väntan på utredning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är oerhört allvarligt, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S).

Tjeckiens regering har utfärdat sanktioner mot sajten Voice of Europe, som anklagas för att bedriva en Moskva-finansierad påverkanskampanj för att vända opinionen i Rysslands favör inför det stundande EU-valet.

Enligt Belgiens premiärminister Alexander De Croo uppdagades det genom kontraspionage av belgisk och tjeckisk underrättelsetjänst.

Högerpopulister pekas ut

Tjeckiska medier rapporterar också, med hänvisning till källor inom säkerhetstjänsten, att EU-ledamöter från sex länder – Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern – fått betalt i samma syfte. Pengarna ska ha gått genom Voice of Europe.

Det har bland annat kommit fram att Ryssland har kontaktat och betalat EU-ledamöter för att sprida rysk propaganda här, sade De Croo, utan att namnge någon, under en debatt i Belgiens parlament i torsdags enligt Politico.

I vissa av de berörda länderna förekommer medieuppgifter om vilka ledamöter som pekas ut. Bland annat nämner Der Spiegel en tysk parlamentariker från högerextrema AFD.

ANNONS

Senaste nytt

“Fullständigt oacceptabelt”

ANNONS

Flera av partigrupperna i Europaparlamentet kräver en utredning. Heléne Fritzon, socialdemokratisk parlamentariker, säger att deras partigrupp S&D skickat in en begäran till talmannen om att stänga av de anklagade politikerna i väntan på utredning.

Det finns uppgifter om att Putin finansierar högerpopulistiska partier och politiker i Europa. Han har i syfte att agera mot valet till EU-parlamentet, säger hon om den ryske presidenten och fortsätter:

Det är fullständigt oacceptabelt och här måste man agera snabbt och gå till botten med vem eller vilka partier och politiker som är berörda.

EU-kommissionens vice ordförande Vera Jourová säger till Politico att det här bekräftar det “vi har misstänkt”.

Kreml använder skumma låtsasmedier för att köpa sig hemligt inflytande, säger hon.

Uppgifterna kommer ett år efter mutskandalen “Qatargate”, där bland annat Qatar anklagades för att försökt köpa inflytande av flera personer med nära koppling till EU-parlamentet.

Patrik Dokk/TT

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS