En utredning om påstådd korruption som involverar parlamentsledamöter, Qatar och en resväska full med kontanter skakar Europaparlamentet, där nu ännu fler har gripits.

ANNONS

Den grekiska politikern och vice ordföranden i Europaparlamentet Eva Kaili har gripits tillsammans med den före detta Italienska EU-parlamentarikern Antonio Panzeri, det rapporterar Bloomberg.

Beslagtagit över 8 miljoner kronor

Belgiens federala åklagarmyndighet meddelade på måndagen att polisen beslagtagit minst 750 000 euro, cirka 8 163 592 kronor, samt flera hundra tusen euro som stoppats i en resväska.

På måndagen genomförde belgisk polis en husrannsakan i Europaparlamentet för att beslagta uppgifter om tio parlamentariker.

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa [Dagens PS]

Se över system för visselblåsning

Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola lovade i ett tal på måndagen att ”skaka om” institutionen och hon sade att hon kommer starta en intern utredning och även se över system för visselblåsning för att se hur de kan förbättras.

Hon sade att en vicepresident som förekommer i utredningen har fråntagits alla sina uppgifter relaterade till rollen samt att åtgärder för att avsluta personens mandatperiod kommer vidtas.

Fryser hennes tillgångar

Den grekiska myndigheten för bekämpning av penningtvätt har beordrat att alla Eva Kallis personliga tillgångar ska frysas.

Det innefattar sådant som egendom och bankkonton, även hennes mans och familjs tillgångar. Banker och myndigheter har redan underrättats om beslutet.

ANNONS
ANNONS

Handlar om Europas trovärdighet

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sade på måndagen att utredningen måste fortsätta med lagens fulla kraft.

”Detta gäller Europas trovärdighet, därför behöver vi konsekvenser på olika områden”, sade hon till reportrar i Bryssel, skriver Bloomberg. Hon tillade att vi inte har sett någonting liknande på länge.

Belgisk polis har gjort razzior mot flera hem och enligt åklagaren handlar det om stora summor pengar som har betalats för att påverka Europaparlamentets beslut.

I den belgiska parlamentsledamoten Marc Tarabellas hem gjordes en husrannsakan i helgen, men han har inte åtalats eller gripits.

Qatar och Marocko omnämns

Fyra personer åtalas för penningtvätt och korruption. I några juridiska dokument nämns Qatar och Marocko, enligt en person som är insatt i saken.

Utredningen misstänker att utbetalningar har gjorts för att förbättra Qatars image då kritiken om mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden i emiratet är hård.

”Om det bekräftas, skulle det innebära att parlamentsledamöter och aktivister fick pengar för att blunda för arbetarnas villkor i Qatar”, sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni i söndags på italiensk TV, skriver Bloomberg.

Han sade vidare att det är både pinsamt och oacceptabelt.

ANNONS
ANNONS

Oroande och mycket allvarligt

EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhet, Joseph Borrell anser att rapporterna om utredningen är mycket oroande.

”Anklagelserna mot Europaparlamentets vice ordförande är ytterst oroande, mycket allvarliga”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till reportrar på måndagen”, skriver Bloomberg.

Hon tillade att det är en fråga om människors förtroende för EU:s institutioner och att förtroendet för institutionerna kräver högre standarder för oberoende och integritet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Korruption fäller EU-topp – greps i jätterazzia i Belgien [Dagens PS]

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa [Dagens PS]