Ett kontrollerande Kina under president Xi Jinping ses som ett hot från väst. Att hitta en balans framöver i att behandla Kina kan bli svårt men är samtidigt nödvändigt.

ANNONS

Kina har blivit betydligt mer kontrollerade under Xi Jinpings styre, där jakten på covid-fall har stängt ner landet och där myndigheterna fortsätter att jaga fall och stänga ner städer – vilket får enorma ekonomiska effekter inte bara för Kina utan för hela världen. Även om många tycker att landets ledare har gått får långt så är det ingen som kan säga det offentligt, och Xi Jinping kommer inte vilja vaccinera sin befolkning med utländska vacciner – trots att de är bevisat mycket bättre än de kinesiska, skriver The Economist.

Kina växer sig starkare

Och kontrollerandet lär fortsätta eftersom det ser ut som Jinping sitter kvar som ledare även efter kommunistpartiets partikongress som hålls 16 oktober. Samtidigt växer sig landet allt starkare på många områden som till exempel 5G och batteritillverkning. Det gör västerländska regeringar nervösa som nu behandlar kinesisk innovation som en nationell säkerhetsfråga. Den 7 oktober förbjöd därför USA bland annat export av vissa typer av chips som används för artificiell intelligens och superdatorer. Samtidigt blev reglerna kring försäljningen av utrustning för tillverkning av halvledare till kinesiska företag betydligt tuffare.

Hitta en balans viktigt

Men att stänga ute Kina helt funkar inte heller. Det gäller istället att hitta en balans eftersom ett ännu mer slutet Kina kan vara ett ännu farligare Kina, vilket Ryssland under Vladimir Putins styre på sistone har bevisat.

Det är den kinesiska ledningen som ska hållas på avstånd, men inte det kinesiska folket. Därför kan det vara bra att öppna upp för kinesiska studenter och utbildad arbetskraft som vetenskapsmän, istället för att behandla dem som potentiella spioner – vilket ofta har varit fallet hittills.

Läs även: Kinas fastighetskris kommer skaka ekonomin i flera år [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Europa naivt igen – Kina dominerar världens elektrifiering [Dagens PS]