Dagens PS

Europa naivt igen - Kina dominerar världens elektrifiering

Frågan är vad som är värst - beroenden at den ryska björnens gas eller den kinesiska drakens kontroll över världens elektrifiering? Europas politiker har återigen varit naiva och satt oss i dålig förhandlingsposition. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 16 okt. 2022Publicerad: 16 okt. 2022

Det är allmänt känt att Kina navigerat skickligt för att nu kontrollera flera av de viktigaste råvarorna när världen nu lämna fossila energier och övergår till elektrifiering

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dels finns flera av de nödvändiga metallerna i Kina, dels har Kina via utlåning mer eller mindre kontroll på flera stora råvarutillgångar i Asien och Afrika.

Ett exempel är Kongo som sitter på de största kobolttillgångarna i världen. Skuldsättningen till Kina gör att Konga mer eller mindre är livegna.

Förkrossande stor andel av världens elektrifiering

Vad som är mindre känt är att Kina även kontrollerar bearbetningen av merparten av de nödvändiga metallerna.

Som framgår av diagrammet nedan från International Energy Agency IEA – International Energy Agency har Kina lagt rabarber på en förkrossande stor andel av metallernas förädling.

Kina kontrollerar världens elektrifiering

Källa: IEA

Kan inte ersättas i en handvändning

I snitt äger cirka 60 procent av bearbetningen av koppar, nickel, litium, kobolt och sällsynta jordarter rum i Kina eller av kinesiska företag.

Det är alltså inget monopol men en styrkeposition varmed priser och val av kund kan bestämmas. Det är inte samma övertag som att äga metallerna men fabrikerna och strukturen lär inte kunna ersättas i en handvändning.

ANNONS

Ett passivt Europa har än en gång agerat naivt

Sammantaget är Kinas dominans i elektrifieringen betydande. Strategiskt är det skickligt manövrerat och man kan ifrågasätta om Europa lärt sig något av Rysslands agerande med gasen.

Ett passivt och naivt Europa och USA har än en gång försatt sig i en dålig förhandlingssits.

Relaterade artiklar

Trots tapp – Sverige kvar i toppen på Global Innovation Index. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]