Covid sprids snabbt i Kina – nya dödsfall rapporteras

Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022
covid-19
Kina rapporterar nu officiellt om sina första covid-relaterade dödsfall på flera veckor, berättar nyhetsbyrån Reuters.(Foto: Twitter)

Kina rapporterar nu officiellt om sina första covid-relaterade dödsfall på flera veckor, berättar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
ANNONS

Många kineser kommer smittas av viruset under de kommande veckorna när många reser till sina familjer runt om i landet för att fira det kinesiska nyåret. Än så länge verkar många dock nervösa att lämna städerna de befinner sig i, sedan gatorna i många stora städer runt om i landet gapade tomma under helgen, berättar Reuters.

Ingen vet hur många covid-fall, eller dödsfall som Kina verkligen har, eftersom myndigheterna håller nere statistiken.

Nu kommer rapporter om dödsfall i Kina

Men nu berättar Reuters att Kina officiellt rapporterar om sina första covid-relaterade dödsfall på flera veckor i den svällande covid-vågen.

Nyhetsbyrån skriver att det “ger upphov till oro för att detta kan vara början på en dyster trend när viruset sliter genom landet”.

Den 7 december var datumet då myndigheterna till slut följde resten av världen och öppnade upp. Det kommer samtidigt in rapporter om att både begravningsbyråer och krematorier arbetar hårt på sistone för att hålla takten med en ökad arbetsbörda.

Läkare varnar för att tre vågor under vintern kommer vara i tre månader och slå hårt mot befolkningen där enbart runt 66 procent av de över 80 år är fullt vaccinerade mot viruset. Många äldre har helt enkelt inte vaccinerat sig utan förlitat sig på myndigheternas lovord, och de riskerar nu att smittas när unga människor lämnar städerna för att besöka sina äldre släktingar på landsbygden.

ANNONS
ANNONS

En miljon kan dö i covid

Beräkningar visar att upp till en miljon människor kan dö under 2023 och flera hundra miljoner bli smittade.

Det är även osäkert vad som kommer hända med skolorna framöver, sedan undervisningen i städer som Shanghai och Guangzhou redan har flyttats online.

Läs även: Kina: Panik och dålig kunskap om covid  

Läs även: Morgan Stanley ser mer ljust på Kina

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS