Kina har öppnat upp och covid-fallen ökar dramatiskt. Lösningen är enligt regeringen att inte räkna nya fall – för att hålla nere statistiken. 

ANNONS

Kinas styre har som bekant gjort en 180-graders svängning på sistone när det gäller sin covid-politik. När befolkningen fick nog av tre års lockdowns och protesterade så öppnade myndigheterna nyligen helt plötsligt upp samhället igen. Det leder givetvis till att antalet fall snabbt ökar runt om i landet. Men som vanligt är de kinesiska myndigheterna skickliga på att justera statistik – denna gång genom att bara vilja rapportera symtomatiska infektioner, skriver Fortune.

I slutet av november rapporterade Kina i genomsnitt 50 000 fall om dagen, enligt data från Johns Hopkins University’s Coronavirus Resource Center. Den siffran har nu sjunkit till 20 957 under det senaste dygnet – som ett resultat av ett nytt sätt att rapportera statistiken på och inte inkludera asymtomatiska infektioner.

Många vill inte ta vaccin i Kina

Samtidigt uppmanar nu experter Kinas ledning att ta in västerländska vaccin som har större verkningsgrad än de kinesiska. Det är fortfarande en stor del av befolkningen som inte har velat vaccinera sig tidigare och de löper nu en stor risk när landet öppnar upp.

Hundratals miljoner kan bli smittade

I siffror handlar det om hundratals miljoner människor som nu kan bli smittade när restriktionerna tas bort. Enligt Ali Mokdad, professor vid University of Washington, handlar det om 75 procent av befolkningen. Det är en ekvation som landets sjukvårdssystem inte kommer klara av.

”De kan inte hantera explosionen i infektioner och sjukhusvistelser. Det här kommer sprida sig som en löpeld”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Återöppning i Kina efter noll-covid kan bli kaotisk [Dagens PS]

Läs även: Fler amerikaner döda i covid än i spanska sjukan [Dagens PS]