Den kinesiska handelsmarknaden öppnade starkt efter nyårsledigheten. Nu spår experter att 2023 blir ett bra år för Kinas ekonomi, präglat av optimism och återhämtning efter pandemin. 

ANNONS

Kaninens år har just börjat i Kina. Samtidigt gjorde börsen ett symboliskt glädjeskutt när den öppnade på måndagen efter att ha hållit stängt i en vecka under nyårsfirandet.

CSI 300, som är ett aktieindex för att mäta resultatet för de 300 bästa aktierna som handlas på Shanghaibörsen och Shenzhenbörsen, stängde på nivån 4,201.35 punkter på måndagen, vilket är en ökning med 19,74 procent från den senaste lägstanivån 3,508.7 från 31 oktober 2022. Det rapporterar CNBC.

Detta innebär att en tjurrusning kan vara att vänta för den kinesiska marknaden. En tjurrusning betyder att aktierna stiger med minst 20 procent från den senaste lägstanivån.

När marknaden öppnade igen på måndagen, kunde man konstatera att resandet och konsumtionen i Kina hade ökat i jämförelse med samma period för ett år sedan. Till exempel ökade intäkterna för turism med 30 procent, 375,84 miljarder yen (30 miljarder kronor) från samma period 2022.

Enligt ett uttalande efter regeringens möte under den gångna helgen, framhöll Kinas premiärminister Le Keqiang att konsumtionen ska vara den “drivande kraften för ekonomin”. Han betonade vikten av en stabiliserad tillväxt, sysselsättningsgrad och utrikeshandel.

Mer konsumtion – mindre sparande

När Kina lättat på sina stränga covid19-restriktioner, syns en tydlig trend där hushållen konsumerar allt mer.

”Nu när hushållen börjar att spendera igen och spara mindre, kommer ekonomin att återhämta sig”, säger Han Hong, chefekonom på GROW Investment Group till CNBC.

”Det är Kaninens år, och marknaden har hoppat till liv igen”, tillade han.

ANNONS
ANNONS

En global ekonomi att räkna med

Min Chen, chef för Kina-portföljen på Somerset Capital, tror att Kina har goda chanser att bli en av de starkaste aktörerna på den globala marknaden i år.

”Vi förväntar oss att kinesiska beslutsfattare kommer att ha mycket utrymme för att ytterligare stödja ekonomin. Detta betyder att Kina har en god chans att sticka ut som en snabbt växande ekonomi i år mitt i en globalt avmattad ekonomi”, säger Min Chen till CNBC.

Läs även: Återöppning i Kina ökar efterfrågan på olja [Dagens PS]