Kim Jong-un vill att Nordkorea skaffar fler och bättre kärnvapen och kräver en ”exponentiell” expansion av landets kärnvapenarsenal.

ANNONS

Nordkoreas diktator Kim Jong-un vill att hans land ska skapa en högre kvalitet på och även större kvantitet av kärnvapenarsenalen för att möta vad han kallar amerikansk fientlighet, skriver CNBC.

Inleder året med testuppskjutning

Därtill kräver ledaren en kraftfullare interkontinental ballistisk missil, rapporterade statliga nordkoreanska medier söndag efter att Nordkorea inlett 2023 med ytterligare en testuppskjutning enligt amerikanska CNBC.

Det kommer efter ett år då Nordkorea slagit rekord genom att testavfyra fler än 70 missiler förra året, inklusive tre ballistiska kortdistansmissiler som upptäcktes av Sydkorea.

”Utländska hot”

Kim Jong-un motiverar, som alltid, upprustningen med utländska hot mot Nordkorea.

”De är nu angelägna om att isolera och kväva (Nordkorea), något som saknar motstycke i mänsklighetens historia, säger Kim vid ett nyligen avslutat nyckelpartimöte enligt den officiella koreanska centrala nyhetsbyrån.

”Den rådande situationen kräver att man gör fördubblade ansträngningar för att överväldigande stärka den militära muskeln.”

Vill se ökning

Under det sex dagar långa mötet för att fastställa nya statliga mål, efterlyste Kim ”en exponentiell ökning av landets kärnvapenarsenal” för att massproducera taktiska kärnvapen på slagfältet riktade mot Sydkorea.

Han presenterade också en uppgift att utveckla en ”snabb kärnvapen-kapacitet”  – ett vapen han behöver för att slå mot fastlandet i USA.

ANNONS
ANNONS

Första spaningssatelliten

Kim sade vidare att Nordkoreas första militära spaningssatellit kommer att skjutas upp ”så snart som möjligt”, enligt statliga medier.

”Kims uttalanden låter som som en ambitiös – men kanske genomförbar – lista över nyårslöften”, säger Soo Kim, säkerhetsanalytiker på Kalifornien-baserade Rand Corporation enligt CNBC.

”Det är ambitiöst eftersom Kim medvetet valde att förklara vad han hoppas kunna åstadkomma 2023, och tyder också på en dos av självförtroende från Kims sida”, fortsätter Soo Kim.

Nytt strategiskt vapen

Förra månaden hävdade Nordkorea att de har utfört de nyckeltester som behövs för utvecklingen av ett nytt strategiskt vapen, en trolig referens till en ICBM med fast bränsle, och en spionsatellit.

Under söndagen upprepade Sydkoreas försvarsminister en varning om att alla försök att använda kärnvapen från Nordkorea ”kommer att leda till slutet för Kim Jong Un-regeringen.

Sydkoreas situation allvarlig

”Vår säkerhetssituation är fortfarande mycket allvarlig”, sade Sydkoreas president Yoon Suk Yeol till högsta militära officerare under en videokonferens. ’

”Vår militär måste resolut straffa varje provokation från fienden med att bestämt visa att vi vågar riskera att utkämpa en strid.”

Oron har ökat

Oron för Nordkoreas kärnkraftsprogram har ökat sedan regimen förra året godkände en ny lag som godkände förebyggande användning av kärnvapen i ett brett spektrum av situationer och öppet hotade att vara först med att använda sina kärnvapen.

ANNONS
ANNONS

Under förra veckans partimöte upprepade Kim det hotet.

70 testmissiler 2022

Nordkorea testavfyrade mer än 70 missiler förra året, inklusive tre ballistiska kortdistansmissiler som upptäcktes av Sydkorea.

”Dessa senaste missiluppskjutningar var inte tekniskt imponerand”, säger Leif-Eric Easley, professor vid Ewha University i Seoul.

”Men den höga volymen av tester vid ovanliga tidpunkter och från olika platser visar att Nordkorea kan starta olika typer av attacker, när som helst och från många håll”, fortsätter Easley.

Läs även: Experter: ”Rysslands ekonomi vissnar” [Dagens PS]

Läs även: Bara Seoulbörsen öppen i Asien – resten har stängt [Dagens PS]