Kina har släppt på strategin covid zero och börjar nu mjuka upp sitt förhållningssätt gentemot omikronvarianten av viruset. Men en snabb vändning kan bli förödande, konstaterar Bloomberg.

ANNONS

Antalet rapporterade dödsfall kommer att vara en underdrift, tror flera analytiker.

Det kommer att bli slut på nedstängningar på grund av covid-19 i Kina. I tre år har befolkningen masstestats och hela bostadsområden stängts ned där nya utbrott har kommit.

Men förberedelserna för att öppna ekonomin på nytt är dåliga. Vaccinationsgraden bland äldre är låg och bara 42 procent av personer över 80 år har fått en andra spruta.

Samtidigt har sjukvården inte förberett en uppväxling för att ta hand om fler smittade och akut sjuka.

En återupprepning av förhållandena 2019, då vården inte räckte till, är alltså inte omöjlig.

Snabb vändning från covid zero

Men befolkningen har samtidigt fått nog och massprotester har utbrutit mot den hårda nedstängningsstrategin. Det som fick bägaren att rinna över för många var en brand i ett lägenhetshus där många dog eftersom brandkåren hade svårt att komma igenom covid-avspärrningarna.

Nu har Xi Jinpings regering sedan början av december tvärvänt i frågan. Covid-19 framställs inte längre som en farlig patogen, utan som ett influensavirus vilket som helst.

Finansmarknaderna har uppskattat utvecklingen och kinesiska aktier har fått en skjuts på Hongkong-börsen, som stigit med mer än 30 procent på åtta veckor.

Kina kan överraskas av virusvåg

Men köerna till kinesiska sjukhus har växt sig längre när viruset sprider sig, och fabriker tvingas fortfarande avbryta produktionen eftersom många nu blir sjuka. Vändningen kommer när det är kallt och lättare för viruset att spridas.

ANNONS
ANNONS

Sam Fazeli, chefsanalytiker för läkemedel på Bloomberg Intelligence, räknar med att dödssiffran kan nå 700 000 på grund av bristerna i vården och vad gäller vaccin.  En studie av från Hongkong räknar med nästan en miljon döda.

Det Xi Jinping eftersträvar är att snabbt bryta det ekonomiska dödläget samtidigt som han hoppas på få dödsfall. Men frågan är om det under nuvarande omständigheter kan lyckas.

Läs också:

Kina räknar inte nya fall –håller nere statistik [Dagens PS]