Dagens PS

Kan Kina verkligen skapa fred i Mellanöstern?

kina
Terrorister från Hamas som dödats packas i liksäckar av Israels soldater vid en Kibbutz – en sorts judiskt jordbrukskollektiv. Foto: AP/Ohad Zwigenberg
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Efter att hundratals israeler dödats och rövats bort i en oemotsvarad våldsvåg i södra Israel, har Kina fortfarande inte fördömt Hamas. Ändå vill man vara fredens röst i Mellanöstern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förhållandet mellan Israel och Kina har alltid varit spänt. Kina har alltid haft större sympatier för Palestinas sida av konflikten sedan Mao Zedongs tid som diktator för det kommunistiska landet i öst.

Kinas nuvarande ledare Xi Jinping har dock försökt närma sig Israel i egenskap av global ledare och fredsmäklare, om man frågar honom själv. Men det är svårt att medla i en konflikt där man vägrar fördöma dödandet av civila, inklusive barn och kvinnor, samt kidnappning av oskyldiga.

Terrorgruppen Hamas

Och det är precis så det ser ut just nu. I lördags angrep terrorgruppen Hamas, som styr palestinska Gaza, i ett oemotsvarat angrepp mot södra Israel. Israels försvarsstyrkor togs helt på sängen, och anklagelserna mellan myndigheterna har haglat för vems felet är för att man inte upptäckt vad som var i görningen.

Och israeliska civila har fått betala dyrt för sina myndigheters misslyckande.

Det finns några tydliga allierade på båda sidorna i konflikten. USA har exemeplvis stått Israel nära och har även finansierat Israels försvar med miljarder dollar per år.

Hizbollah och Iran

Minst lika hängivna har Hamas sina allierade i libanesiska Hizbollah och Irans mullor, som finansierar och beväpnar Hamas mot deras gemensama, judisks dödsfiender.

ANNONS

Men Kina har försökt föreslå en vapenvila mellan parterna utan att peka ut Hamas som angripare. i sitt uttalande sade Kinas myndigheter att Palestina har rätt till sitt eget land, och att alla parter måste visa återhållsamhet. Dessutom uttryckte sig utrikesminsteriet som att landet är “vän med båda sidor”.

Läs mer om Kina:

Hotet från Kina: Höjd beredskap efter spionvarning – Dagens PS

Investerare: Evergrande kan dra med sig Kina i fallet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS