Dagens PS

"Invasion" från Kina vid gränsen debatt i USA

Kina USA
En grupp migranter, många av dem från Kina, på gränsen mellan Mexiko och USA där de vill söka asyl. (Foto: Gregory Bull/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Det har varit en dramatisk tillväxt av antalet illegala immigranter in i USA från Kina de senaste åren, vilket får vissa amerikaner att oroa sig över att det kan röra sig om en operation orkestrerad av det kinesiska kommunistpartiet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2021 ertappades 450 kineser med att illegalt försöka ta sig in i USA. 2022 steg den siffran till 2000 personer. 2023 steg den dramatiskt till 23 000, enligt siffror från US Customs and Border Patrol. Takten hittills i år indikerar en ännu högre siffra för 2024.

Hur många kineser som faktiskt lyckats ta sig in illegalt i USA är oklart, vilket ligger i sakens natur. Räknat på hela landet påträffades 52 700 kineser som vistades i USA illegalt under 2023, dubbelt så många som året innan.

“Sällsynt möjlighet”

Kinesiska flyktingar som New York Times intervjuat berättar om hur de lämnar Kina för att de inte ser något hopp för landet. Gao Zhibin, 39, som flytt med sin dotter tror att president Xi Jinping kommer att leda landet till svält och möjligen krig, och han vill söka asyl i USA.

“Jag tror att vi bara kommer att vara säkra genom att komma till USA. Det är en sällsynt möjlighet att skydda mig och min familj”, säger han.

Sociala medier – eller kommunistpartiet?

Vissa tillskriver trenden sociala medier, där rapporter om hur man tar sig till USA spridit sig som en löpeld bland kineser. De flesta flyger till ett land som Ecuador som inte har visumkrav, och sedan rör de sig till fots genom hård terräng upp mot USA.

Andra misstänker mörkare motiv bakom trenden, att det kinesiska kommunistpartiet har något med saken att göra och att det rör sig om en diskret “invasion” pådriven av Xi Jinpings parti. Exempelvis undrade tv-stjärnan Phil McGraw, känd som “Dr. Phil”, i Joe Rogans podcast häromveckan om varför de flesta av de illegala immigranterna verkar vara yngre män med militärfrisyrer och kängor.

ANNONS

Het fråga inför presidentvalet

Vissa tyckare på högerkanten tar det ett steg längre och spekulerar fritt i om det inte är det kinesiska kommunistpartiet som ligger bakom det hela och att massmigrationen är en del i Kinas “Belt and Road”-initiativ.

Oavsett är den illegala immigrationen vid USA:s södra gräns en av de stora politiska frågorna i USA just nu inför presidentvalet i november. Antalet påträffade illegala migranter växte från runt 1,3 miljoner människor 2021 till 2 miljoner 2022.

Läs även: Därför flyr fler kineser till USA (Dagens PS)

Läs även: Därför hårdnar relationen mellan USA och Kina (Dagens PS)

Läs även: USA frigör sig allt mer från Kina i världshandeln (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS