Efter att tusentals dött i de två enorma jordbävningar som på måndagen drabbade Turkiet och Syrien växer nu ilskan i över president Erdogans misslyckande.

ANNONS

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har den officiella dödssiffran i landet nu stigit till 9 057. Nu anklagas han för regeringens upplevda misslyckande med att förbereda sig för en katastrof, det rapporterar BBC.

Erdogan är ansvarig

Turkiets främsta oppositionsledare anklagar Recep Tayyip Erdogan för att förödelsen blivit så omfattande, men presidenten själv menar att det inte varit möjligt att förbereda sig för en så stor katastrof.

I de värst drabbade områdena i Turkiet har många kritiserat den turkiska beredskapsmyndigheten, AFAD, för att vara för långsam. En del menar att regeringen inte i förväg varit tillräckligt förberedd.

”Om det finns en person som är ansvarig för detta så är det Erdogan”, säger Kemal Kilicdaroglu, ledaren för Turkiets största oppositionsparti, skriver BBC.

Kallar dem provokatörer

Den turkiska presidenten avvisar detta och har beskrivit dem som säger att de inte alls sett några säkerhetsstyrkor i det drabbade området som provokatörer.

ANNONS
ANNONS

”Detta är en tid för enighet, solidaritet. I en period som denna kan jag inte ta emot människor som genomför negativa kampanjer för politiskt intresse”, sade Recep Tayyip Erdogan till reportrar i Hatay, enligt BBC.

Han erkände under sin rundtur i det drabbade området att det fanns några initiala problem men hävdade att situationen var under kontroll.

Fick inte gräva själva

Arzu Dedeoglu berättar att två av hennes syskonbarn var instängda i spillrorna och att hennes familj själv ordnat en grävmaskin, men att tjänstemän inte tillät dem att använda den.

Hon berättar hur de väntade till sent på kvällen, men ingen kom för att hjälpa och att de då med egna medel ordnade fram en grävmaskin, men stoppades från att använda den.

Hon säger att de två små flickorna Ayşegül och İlayda nu är borta.

Undantagstillstånd fram till valet

Turkiets president har utropat ett tre månader långt undantagstillstånd i landets tio värst drabbade provinser.

ANNONS
ANNONS

Undantagstillståndet kommer vara över strax innan det turkiska valet den 14 maj, då 68-åriga Recep Tayyip Erdogan ska försöka behålla den makt han haft i 20 år.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Erdogan får kritik – ”ignorerar jordbävningen” [Dagens PS]