Samtidigt som antalet döda och hemlösa i Turkiet och Syrien snabbt stiger så kommer det kraftig kritik mot den turkiske presidenten Tayyip Erdogan som sägs ha ignorerat de drabbade. Valet i maj påstås bli en svår utmaning för honom.

ANNONS

Fortfarande hittas döda under rasmassorna efter måndagens jordbävning som hittills har dödat över 12 000 människor i Turkiet och Syrien. Nära 300 000 människor är samtidigt hemlösa, där många av dem kämpar att hålla sig varma överhuvudtaget i minusgrader, berättar Reuters.

Erdogan får kritik

Den turkiska regeringen med president Tayyip Erdogan i spetsen har fått mycket kritik i veckan eftersom de inte anses ha agerat tillräckligt snabbt efter katastrofen i att bistå de drabbade. Erdogan erkände under onsdagen att det gick långsamt i början av veckan men att hjälparbetet nu har tagit fart. Många i de drabbade städerna har frågat sig var räddningsarbetarna har varit, där rop på hjälp har hörts i rasmassorna men där det har saknats utrustning att gräva ut offren.

”Var är regeringen? Var har de varit i två dagar”, uppger Sabiha Alinak som har försökt få fram sina släktingar ur rasmassorna i staden Malatya.

Skyller på sanktioner

Även på andra sidan gränsen i Syrien ser läget likadant ut. Syriens FN-ambassadör Bassam Sabbagh medgav att regeringen hade ”brist på kapacitet och utrustning”, och skyllde läget på ett decennium av inbördeskrig och västerländska sanktioner.

I båda länderna har människor drabbats över områden som sträcker sig tiotals mil, och enbart i Turkiet rör det sig om över 13 miljoner människor som på något sätt har drabbats.

Svårt i valet

Naturkatastrofen kan vidare slå hårt mot Erdogans planer på att segra i det turkiska valet i maj. Ledaren var samtidigt snabb med att slå ifrån sig kritiken som kan hjälpa politiska motståndare att plocka poäng.

”Det här är en tid för enighet och solidaritet. Under denna perioden står jag inte ut med människor som genomför negativa kampanjer för eget politiskt intresse.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Turkiet stoppar börsen efter ras och panik [Dagens PS]

Läs även: Turkiet: Presidenten inför undantagstillstånd [Dagens PS]