Dagens PS

I dag blir vi 8 miljarder på jorden – ingen panik

8 miljarder
Nu är vi 8 miljarder på jorden. (Foto: NASA)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Under tisdagen når mänskligheten siffran 8 miljarder för första gången – samtidigt som andelen äldre i befolkningen ökar kraftigt. Men det är inget att få panik över, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN:s senaste data visar att vi under tisdagen den 15 november 2022 blir 8 miljarder människor på jorden.

Enligt prognoserna når vi 9 miljarder om cirka 15 år. Samtidigt växer andelen i befolkningen som är över 65 år kraftigt, och väntas nå över en miljard 2030.

“De kommande decennierna kommer att präglas av en snabb ökning av antalet äldre i takt med att de stora kohorter födda i mitten av förra seklet blir äldre.” säger Sara Hertog, FN-chef för befolkningsfrågor till Financial Times.

Katastrof-profetior både om överbefolkning och kollaps

Det får larmklockorna att ringa. Befolkningspessimister har länge förutspått massvält. Nu lägger de till profetior om miljökatastrofer som ett resultat av för många människor. Andra oroar sig för det motsatta problemet: “Befolkningen kollapsar på grund av låga födelsetal”, har Elon Musk twittrat.

Men det är inget att ha panik över, rädslan för överbefolkning och underbefolkning är båda överdrivna, skriver The Economist och motiverar: “Mot bakgrund av detta katastrofande är det värt att påminna om vad som ligger bakom denna tillväxt: Längre liv, förbättringar av kost och folkhälsa; fall i spädbarnsdödlighet, sjukdomar och mödradöd vid förlossning.”

8 miljarder blir snart 9

Någon demokrafisk kollaps ser tidningen inte heller komma – FN förutspår som sagt att befolkningen når 9 miljarder på jorden om cirka 15 år.

ANNONS

Att allt fler blir äldre är visserligen en stor utmaning för samhällen och ekonomier eftersom det belastar skatteintäkterna och sjukvårdsutgifterna. Men det är viktigt att komma ihåg att det beror på mänsklighetens framsteg.

Åldrande, inte befolkningstillväxt, är “den viktigaste demografiska förändringen i detta århundrade”, säger Michael Hodin, verkställande direktör för Global Coalition on Aging till Financial Times.

Läs även: Befolkning: Nu är vi 10,5 miljoner svenskar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS