Dagens PS

Högsta domstolen avgör valet i USA

Högsta Domstolen
USA:s högsta domstol är central när det kommer till att hålla den centrala regeringsmakten i styr(.Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

En markering av individens rättigheter mot staten. Eller en långsiktig konservativ attack för att bakbinda regeringen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Synsätten är olika, men alla är eniga om att nästa mandatperiod för den högsta domstolen i USA kan bli avgörande för lång tid framöver.

USA:s högsta domstol har mest uppmärksammats för avgöranden kring abort, vapenrättigheter och positiv särbehandling.

Än mer central är domstolens agerande för att hålla den centrala regeringsmakten i styr, skriver Reuters.

Avgörande session

Under det verksamhetsår som börjar i oktober, kommer det att hamna i fokus.

Domarna, med en konservativ majoritet och siffrorna 6-3, är redan överens om att avgöra flera fall som kan inskränka myndigheternas befogenheter att utfärda lagar och förordningar.

Det handlar, formellt, om allt från finansfrågor till fiske.

“Nästa mandatperiod kommer att bli enorm vid domstolen när det gäller ärenden som involverar den administrativa staten”, säger Brianne Gorod, chefsjurist vid Constitutional Accountability Centers liberala juridiska grupp.

ANNONS

“De fall som ska avgöras är alla en del i en långvarig, bred konservativ attack mot den administrativa staten. Den federala regeringens möjlighet att fungera effektivt står på spel.”

ANNONS

Senaste nytt

Klart för prövning

Högsta domstolen har gått med på att den kommande mandatperioden pröva fall som ifrågasätter det konstitutionella stödet för finansieringen av CFPB, Consumer Financial Protection Bureau, CFPB och reglerna för Securities och Exchange Commission, SEC.

Det kan också kullkasta ett årtionden gammalt prejudikat som hjälper federala myndigheter att försvara sina regleringsåtgärder i domstol.

Juridiska experter ser potentiella problem för byråerna.

Blir olagligt som följd

“Det är svårare för domstolen att bedöma att byråns sammansättning eller finansieringsmekanism är grundlagsstridig utan att förklara att mycket av det byrån har gjort är olagligt”, säger Jonathan Adler, professor vid Case Western Reserve University School of Law i Cleveland.

Domstolens konservativa har visat sig villiga att göra omfattande lagändringar. Förra året handlade det om att begränsa rätten till abort och om utökade vapenrättigheter.

Man har avvisat de åtgärder som används av många universitet för att öka antalet svarta och latinamerikanska studenter och tillåtit företag att vägra tjänster för samkönade bröllop.

ANNONS

Högsta domstolen vs Biden

De blockerade också nyligen president Joe Bidens plan för avskrivning av studieskulder och antog i maj nya krav för att skydda våtmarker, i ett beslut som begränsar den amerikanska regeringens verkställande makt och inskränkte dess reglerande makt.

I den senaste rättsliga attacken mot SEC, finansmarknadsregulatorn, handlar det om ett överklagande av ett myndighetsbeslut från SEC som fann en hedgefond-förvaltare skyldig till värdepappersbedrägeri.

Tanken är att man ska överväga om SEC:s agerande strider mot konstitutionens rätt till en juryrättgång.

Högsta domstolen ska också avgöra en hemställan från New Jersey-baserade fiskeföretag, vilka protesterar mot en federal förordning som kräver att yrkesfiskare ska hjälpa till att finansiera ett program som övervakar sillfångster utanför New Englands kust.

Handlar om makten

Alla de här ärendena kretsar kring de konservativa domarens centrala frågeställning om hur konstitutionens maktfördelen mellan det amerikanska styrets verkställande, lagstiftande och rättsliga grenar ska se ut.

“Det här är en domstol som är mycket intresserad av maktdelningsfall och av att agera i dem”, säger advokaten Sarah Harris, som är expert på förvaltningsrätt.

ANNONS

Domarna i HD har ett stort utrymme för att principiellt ogiltigförklara regerings- och myndighetsåtgärder av “stor ekonomisk och politisk betydelse”, så länge kongressen inte tydligt gett åtgärderna sitt godkännande.

Tung kritik

Högsta domstolens agerande har samtidigt mött kritik, bland annat från andra jurister.

Thomas McGarity, professor i juridikvid University of Texas, säger i en kommentar att domstolens tillvägagångssätt minskar möjligheterna för “de organ som kongressen tilldelat ansvaret för att skydda människor, miljö och konsumenter.”

Relaterade artiklar:

Biden får inte påverka sociala medier-företag

Läs även: Uppgifter: Wagnerledaren befinner sig inte i Belarus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS