Det finns få saker i livet som är så universella som stekta ägg. I barndomen var det söndagslyx, på hostlet i Barcelona en nödproviant och hemma i köket i Stockholm en snabb frukost innan tunnelbanan. Men nu visar det sig att man kan göra underverk med en enkel burk tomatpuré.
Hemliga knepet som tar dina stekta ägg till nästa nivå


Mest läst i kategorin
Hemligheten ligger i tomatpurén
Vi svenskar strör gärna salt och peppar över ägget, kanske lite chili om vi vill vara kontinentala. Men den verkliga genvägen till ett gourmetägg heter tomatpuré. Precis som italienarna använder purén som bas i sina pastasåser kan vi låta den spela huvudroll i stekpannan. Ett litet klick under ägget när det bryns ger en knaprig, nästan karamelliserad botten.
Resultatet? En smak som landar någonstans mellan Napoli och en perfekt söndag på Södermalm.

Svenskarna sviker den riktiga krogen – köar till snabbmat istället
Svenskarna älskar att gå på krogen. Det spelar ingen roll att var tredje hushåll inte får ihop ekonomin – två av tre svenskar äter ute ändå.

Senaste nytt
Så gör du
Lägg en tesked tomatpuré i het olja. Låt den mörkna lite tills köket doftar trattoria. Knäck ägget rakt över och stek som vanligt. Krydda med basilika eller persilja om du vill ge intrycket att du bott i Rom på nittiotalet.
Det fina är att man förvandlar något som annars känns som en sista-minuten-middag till en rätt värdig en brunch på Hotel Diplomat.
För finsmakaren: Shakshuka
För den som vill gå hela vägen finns den nordafrikanska klassikern shakshuka. Tänk ägg som får simma runt i en kryddig tomatsås med paprika, lök och vitlök. Lägg till lite spiskummin, och du har en rätt som tar ditt helgfrukostbord från Vasastan till Marrakech på trettio minuter.

Därför är pommes frites farligare än du tror
En ny Harvardstudie visar att det inte är potatisen som är boven, utan fritösen och pommes frites. Kokt, bakad och mosad potatis kan till och med förlänga
Därför älskar kroppen tomatpuré
Förutom smaken innehåller den lilla röda tuben också hälsosamma doser av C-vitamin, kalium och den berömda antioxidanten lykopen. Perfekt för oss som vill leva lite längre – och äta gott på vägen.

Perfect Weekend Guide: Dina stekta ägg till nästa nivå
- Testa stekt ägg med tomatpuré nästa gång du vill imponera på en gäst utan att behöva boka bord på Sturehof.
- Shakshuka är den ultimata brunchen, särskilt med ett glas cava vid sidan av.
- Tomatpuré är billig, nyttig och håller i månader – en riktig Perfect Weekend-ingrediens.

Frukostar som gör dig mätt, glad och lite snyggare
Trött på samma gamla kaffe och smörgås varje morgon? Här är tio frukostar som inte bara smakar bättre, utan också håller dig mätt längre, gör dig piggare.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.