Dagens PS

Här kan tredje världskriget bryta ut i år

Kreml Ryssland
Soldater i uniformer från andra världskriget utanför Kreml i Ryssland. Foto: TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 jan. 2023Publicerad: 04 jan. 2023

Ukraina? Definitivt. Men en deprimerande genomgång visar fem platser på jordklotet där tredje världskriget skulle kunna bryta ut redan i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari 2022 attackerade Ryssland Ukraina och skapade den största militära drabbningen i Europa sedan andra världskriget.
Kriget har skakat om stora delar av världen och ökat riskerna för en global storkonflikt.

Men det finns fler oroshärdar runt om i världen. Business Insider listar fem platser där tredje världskriget skulle kunna bryta ut – redan i år.

Ukraina
Oron för att Ryssland kan komma att använda kärnvapen för att återställa sina flaggande förmögenheter i Ukraina verkar ha minskat sedan sommaren, eftersom kriget har hamnat i ett destruktivt dödläge.

Upptrappningen är ändå fortsatt ett problem. Rysslands oförmåga att göra framsteg kan hota Putins regerings stabilitet, vilket kan få Moskva att överväga en farlig eskalering.

Oro över Ukrainas förmåga att fortsätta kriget på lång sikt kan tvinga Kiev att vidta egna riskfyllda åtgärder för att bryta dödläget.

En utvidgning av kriget till Nato är fortfarande osannolik men möjlig; den ryska användningen av kärnvapen är fortfarande otänkbar men inte alls omöjlig.

Taiwan
Oron för ett nära förestående kring mellan Taiwan och Kina har avtagit lite de senaste månaderna, till stor del på grund av Kinas katastrofala covid-situation.

Det råder dock lite tvivel om att spänningarna över sundet fortfarande är kraftiga.

ANNONS

Kraftfulla uttalanden från USA och Joe Biden visar också en verklig amerikansk oro för utsikterna av en kinesisk attack.

Nästan alla tänkbara konflikter kring Taiwan skulle, om de bröt ut, inkludera USA och mycket troligt Japan, och därmed utgöra ett stormaktskrig.

Grekland-Turkiet
Under det senaste året har spänningarna mellan Grekland och Turkiet ökat avsevärt, till stor del drivet av Turkiets självsäkra utrikespolitiska vändning och av Erdogan-regimens inhemska problem.

Tvister mellan Aten och Ankara om energiutforskning i Egeiska havet har drivit på spänningen och det finns en territoriell oenighet som är flera decennier lång.

Varje kamp mellan Turkiet och Grekland skulle omedelbart involvera Nato och skulle nästan säkert resultera i en viss grad av opportunistisk intervention från Rysslands sida.

Koreanska halvön
Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Seoul och Pyongyang stadigt vuxit, med nordkoreanska provokationer som ådragit sig aggressiva retoriska svar från söder.

Dessa spänningar är inte nya, men historiskt sett har de begränsats av det kalla kriget och av den internationella ordningen efter det kalla kriget.

Den första är borta och den andra är sliten, till den grad att Pyongyang kan kännas som att det har ett tillfälle att agera.

ANNONS

Om krig bryter ut kan det snabbt bli mer destruktivt än kriget mellan Ryssland och Ukraina, med konventionella vapen och kärnvapen på båda sidor.

Kina-Indien
Sporadiska strider mellan Kina och Indien fortsätter på världens tak. Även om de verkliga insatserna för kontroll över små bitar av nästan obeboelig bergsterräng fortfarande är svåra att nå, har varken Kina eller Indien backat från konflikten.

Vid något tillfälle kan antingen indierna eller kineserna frestas att lösa problemet genom upptrappning, ett steg som skulle kunna fungera som avsett, eller öppna dörren till en mycket större och mer destruktiv konflikt.

Läs även: Rädsla för världskrig – börsen har klarat det förr  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS