Vapenindustrin har fått luft under vingarna genom kriget i Ukraina. Svenska vapen som granatgeväret Carl Gustaf har till och med fått kultstatus, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

Kriget i Ukraina har inneburit militärt stöd från hela världen till den angripna nationen. Det i sin tur har inneburit uppsving för såväl europeisk som amerikansk vapenindustri.

Svenska Saab tillhör börsvinnarna i ett annars kyligt ekonomiskt läge.

Franska Thales, amerikanska Lockheed Martin och svenska Saab var några av de bolag på börsen som rusade i och med att kriget blev ett faktum och Ukraina vädjade om omvärldens militära stöd.

Samtidigt har kriget inneburit en möjlighet att i praktiken testa vapen och vapensystem i ”skarpt läge”. Det gäller inte minst de så kallade kamakaziedrönare med sprängladdningar som är en ganska ny uppfinning och som i praktiken inte har använts så mycket tidigare i andra krig.

Svenska vapen med på topplista

Ukraina har ofta varit aktivt med att utvärdera de vapen som militären där själv tycker är mest effektiva.

Allra mest hyllade är vapen från USA. Dess luftvärnsrobot Javelin har till och med döpts till Saint Javelin och likställts med ett skyddshelgon.

Men när President Zelenskyj i somras twittrade ut en lista över ”Ukraines thirteen”, alltså de 13 mest uppskattade vapnen, så omnämndes även granatgeväret Carl Gustaf men även Saab Bofors Dynamics närpansvarvärnsrobot NLAW.

ANNONS
ANNONS

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har USA gett militärt stöd på 18,6 miljarder dollar, skriver Svenska Dagbladet. Samtidigt satsar EU-länderna motsvarande omkring 2000 miljarder kronor på försvarsrustning av olika slag.

Läs också:

Lovar miljarder till fonden som ska bygga upp Ukraina [Dagens PS]