Den australiensiske gruvmiljardären lovar att pumpa in miljarder i fonden som ska bygga upp Ukraina igen.

ANNONS

Gruvmogulen Andrew Forrest tänker inte sitta och se på när Ukraina raseras i missilattackerna. Istället lovar han nästan åtta miljarder kronor i att bygga upp landet igen. 

Han tänker skänka pengarna genom fonden ”Ukraine Green Growth Initiative”, och gick ut med lovorden under torsdagen till australiensiska medier, något som Fortune sedan berättade vidare. 

Satsar på ny grön infrastruktur

Samtidigt är det rätt tillfälle att byta ut den gamla infrastrukturen som på många håll höll på att falla samman innan de ryska missilerna slog ner, med modern grön infrastruktur. Det är något som den ukrainske presidenten tacksamt tar emot.  

“Andrew och jag är överens om att vi inte tänker byta ut den risiga ryska infrastrukturen från kommunist-eran, utan istället hoppa direkt till den senaste tekniken”, uppger Volodymyr Zelensky. 

Ryssland fortsätter att ha siktet instället på att slå ut Ukrainas energinät inför vintern, där minusgraderna nu allt mer redan ställer till det för befolkningen.

Pengarna ska användas direkt

Den nya fonden liknas vid Marshallplanen som byggde upp västra Europa efter andra världskriget. Skillnaden är att Forrests pengar ska börja användas nu, mitt under kriget. 

Zelensky har stora planer för återuppbyggandet av sitt land. 

“Vi måste återställa Ukraina nu. Därför är detta projektet så viktigt. Detta initiativ kommer underlätta världens första gröna digitala ekonomi och den snabbast växande ekonomin i Europa, om inte världen.” 

ANNONS
ANNONS

Det är dock oklart hur man ska kunna förhindra att bomber slår ner och förstör den nya planerade infrastrukturen.  

 Läs även: Gruvmiljardär: ”Sluta haussa blå vätgas[Dagens PS] 

Läs även: Ukrainas spannmålsavtal förlängs i 120 dagar [Dagens PS]