Dagens PS

Svensk stridsvagn världens bästa – sprängd i Ukraina

Ukraina
Stridsvagn 122. Foto: Bezav Mahmoud/ Försvarsmakten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

Tio svenska Stridsvagn 122 har skickats till Ukraina med ukrainsk besättning, utbildad i Sverige. Men två av dem har redan angripits och slagits ut av ryssen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kallas för världens bästa stridsvagn – Den svenska Stridsvagn 122. Den har en mindre kanon, men betydligt mer pansar än de andra stridsfordon som Sverige skänkt till Ukraina.

Det berättade Försvarmakten i sitt pressmeddelande på måndagen.

MISSA INTE: Nästa generations elbilar kommer kunna flyga – lanseras redan 2025 – Dagens PS

“Lycka till, Ukraina”

“Vi har gett dem allt vad vi har kunnat i bra materiel och god kunskap. Nu önskar vi dem all lycka i att befria sitt land”, säger Mats Ludvig, operationschef på Arméstaben.

Men två av stridsvagnarna har redan slagits ut, meddelar nyhetssajten Forbes.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Världens bästa stridsvagn

Stridsvagnen väger 69 ton och är en variant av den tyska Leopard 2A5, men med annan bestyckning. Att den är världsbäst beror på vilken expert man frågar – möjligen skulle amerikanska M-1 kunna knipa förstaplatsen enligt vissa.

Skillnaden mellan Leopard 2A5 och Stridsvagn 122 är att den har en mindre kanon, men med betydligt mer pansar både runt fordonet och kanontornet.

Bevisen pekar mot minor

Det troligaste som hänt med de två stridsvagnarna som angripits av ryssen är att de gått på minor – södra Ukraina är kraftigt minerat av de ryska försvarslinjerna. Om en mina sprängs under en stridsvagn gör det ofta att fordonets ena eller båda larvfötter slås ut.

Då tvingades besättningen vanligtvis att lämna sitt fordon, eftersom ett stillastående tungt fordon blir en måltavla för ryska drönare och artillerield.

Förhoppningen är vanligtvis att Ukraina själva ska hinna hämta tillbaka fordonet. Men denna gång verkar det som att ryssarna hunnit angripa dem med drönare från luften.

ANNONS

Svensk skalp tagen

Men eftersom stridsvagnen är så pass bepansrad kan de två mycket väl ha klarat sig tillräckligt för att kunna återvinnas – antingen repareras eller plockas i bitar som reservdelar till andra stridsvagnar av liknande typ.

Om ryssarna hinner fram först kan man mycket väl tänka sig att de visar upp det svenska fordonet som en skalp eller trofé.

Fakta: Stridsvagn 122

Fordonet är byggt i sammanlagt 3 600 exemplar. Tevekanalen Discovery har korat den till världens bästa stridsvagn. I drygt 30 år har den utgjort ryggraden i svenska mekaniserade brigader, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Läs mer om kriget i Ukraina

Ryska flottans befälhavare dödad av Ukraina – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS