De svenska Liberalernas nära samarbete med Sverigedemokraterna har upprört många inom den EU-grupp partiet tillhör. Nu lämnar en fransk EU-parlamentariker gruppen i protest.

ANNONS

Ända sedan Liberalerna valde att gå in i ett nära samarbete med Sverigedemokraterna och en gemensam grund för svensk regeringspolitik med SD har partiet kritiserats hårt.

Hård kritik

Inte minst har kritiken varit hård inom EU och inom den liberala grupp, Renew Europé, som de svenska Liberalerna tillhör i EU-parlamentet.

Partiledaren Johan Pehrson har fått försöka förklara och få acceptans för partiets högergir men utan att övertyga alla.

Lämnar i protest

Nu lämnar till och med en fransk EU-parlamentariker den liberala gruppen inom EU-parlamentet i protest mot att de svenska Liberalerna får stanna trots sitt SD-samarbete, rapporterar Sveriges radio.

Det handlar om ledamoten Pascal Durand, som istället kommer att ansluta sig till parlamentsgruppen S&D, Progressiva förbundet av socialdemokrater i EU-parlamentet. Han tillhör den franska presidenten Emmanuel Macrons parti Renaissance (tidigare La République En Marche !)

ANNONS
ANNONS

”Med gott samvete, och av respekt för det åtagande jag gjorde gentemot väljarna att försvara ett öppet, tolerant och liberalt Europa genom Renew-gruppen, är det omöjligt för mig att acceptera att ett parti i vår grupp allierar sig med ett högerextremt parti som kämpar mot alla våra värderingar” säger Pascal Durand i ett mejl till Aftonbladet.

Läs även: Hela listan över nya ministrar [Dagens PS]