Dagens PS

Fotbolls-EM: Terroristhotet hänger i luften

Fotbolls-EM potentiellt mål för terrorister
Tyskland-Skottland inleder fotbolls-EM. Men det handlar inte bara om mål på planen utan även risken att turneringen blir mål för terrorister. (Foto: Patric Söderström/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

22 000 poliser sätts in för att fotbolls-EM ska kunna genomföras fredligt i Tyskland. Oron stiger inför öppningsmatchen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser lovar stor vaksamhet och en massiv övervakning inför öppningsmatchen i herrarnas fotbolls-EM.

Faeser välkomnade vid en ceremoni poliser från hela Europa som ska bidra till att möta potentiella hot, skriver Reuters.

”Fokus på islamister”

“Vårt fokus ligger naturligtvis framför allt på hotet från islamistisk terrorism, huliganer och deras brott, vardagsbrott, våldsamma brottslingar, men den här gången också på cyberattacker”, sade Faeser vid ceremonin för cirka 350 utländska poliser som skickat till fotbolls-EM för att stärka övervakningen.

Grupper som Islamiska staten har redan pålyst attacker vid den månadslånga turneringen, som börjar med första matchen i grupp A, Tyskland mot Skottland fredag.

ANNONS

Senaste nytt

Inga konkreta hot

“Våra säkerhetsmyndigheter har därför den islamistiska scenen i fokus”, sade Faeser, som samtidigt sade att myndigheterna ”för närvarande” inte är medvetna om några specifika planer.

Tyskland väntar sig att 2,7 miljoner människor kommer att besöka arenorna över hela Tyskland och att ungefär 12 miljoner fans till de olika lagen kommer att befolka de fanzoner som finns där man kan se matcherna utomhus.

ANNONS

Det handlar bland annat om en lång sträcka gräsmattor som anlagts framför Brandenburger Tor i Berlin.

Hoppa på god stämning

Fanzonerna var populära under fotbolls-VM 2006 i Tyskland.

Arrangörerna och värdlandet hoppas nu på lika god stämning, trots konflikter i Ukraina och Mellanöstern och, tillägger Reuters, det ökade stödet för extremhögern i Europa.

“Vissa människor försöker föra in dessa konflikter i vårt land”, varnade den tyske inrikesministern och slog fast att propaganda och hatretorik på tyska gator inte kommer att tolereras.

22 000 poliser – varje dag

Cirka 22 000 poliser tas i bruk för att det ska spelas fotboll och kommer att arbeta varje dag under turneringen.

De tyska säkerhetsmyndigheterna har även ett nära samarbete med internationella polisorganisationer för att identifiera hot. Man har även utvidgat sina gränskontroller markant.

ANNONS

Läs mer:

Börsbolagen som kan bli vinnare på fotbolls-EM. Dagens PS

IS pekar ut fotbollsarenor som måltavlor. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS