Dagens PS

Förändrade relationer mellan USA och Kina: "Ömsesidig respekt"

Kina fortsätter sina leveranser
Numera finns det en "ömsesidig respekt" mellan Kina och USA när det gäller handelsrelationer. (Bild: Canva)
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 15 maj 2025Publicerad: 15 maj 2025

Det som i praktiken var ett handelsembargo mellan USA och Kina varade visserligen inte länge. Men konflikten har satt spår som amerikanska företag måste ta i beräkning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För amerikanarna gäller att mildra osäkerheten kring tullar. För många företag som tidigare enbart har förlitat sig på leverantörer i Kina är den plötsliga ökningen av de amerikanska tullarna i april ytterligare ett nytt skäl att bredda sin verksamhet, rapporterar CNBC i sitt nyhetsbrev om USA:s Kinarelationer.

Läs mer: Kina vinnare i tullkriget – USA backar. Dagens PS

Kina “vann” handelskriget – fick USA:s respekt

Kina var det enda av de 180 länder och territorier som drabbats av ”ömsesidiga” amerikanska tullar som svarade med motåtgärder. Och det fungerade, de “vann” och kunde se hur dess handels repressalier gav resultat.

Enligt CNBC innebär detta att det nu finns en “ömsesidig respekt” mellan de båda länderna, och respekt är något Kina länge har önskat få från just USA. Just uttrycket “ömsesidig respekt” användes av USA:s finansminister Scott Bessent om relationen med Kina i en tidigare intervju med CNBC.

Kina vs USA
USA satte i gång ett intensivt handelskrig mot Kina – som pallade trycket och svarade med tuffa motåtgärder. (Bild: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Annorlunda under Bidens tid

Relationen mellan USA och Kina har tidigare varit minst sagt komplicerad men är nu annorlunda, konstaterar CNBC. Som exempel anför skribenten att under Joe Bidens presidentskap utväxlades förolämpningar mellan de båda länderna under ett möte i Alaska. Ett annat bråk försenade den dåvarande amerikanska utrikesministern Antony Blinkens första besök i Kina med flera månader.

Annat är det nu. Bara en sådan sak som att USA och Kina i måndags släppte ett gemensamt uttalande. Det har inte hänt sedan november 2023 och då gällde det samarbete om klimatet. Den här gången rörde det sig om hur de hade enats om att skära ner på de flesta nya tullar på varandras varor i 90 dagar medan de två sidorna förhandlar om vilken mer långsiktig handelspolitik som ska gälla mellan länderna.

ANNONS

Nytt sätt att tänka för Kina

Även om de förhöjda tullarna inte varade länge är efterdyningarna från traumat verkligt för företag i både USA och Kina. Företagen vet nu att de måste minska osäkerheten kring tullarna.

“Det handelsramverk efter andra världskriget som en gång underbyggde stabila förväntningar är borta; inte ens ytterligare tullsänkningar kommer att återställa det”, sa Jianwei Xu, ekonom på Natixis, i ett Linkedin-inlägg på måndagen.

Han tillade att stora företag kommer att fortsätta diversifiera leveranskedjan, medan mindre företag småföretag kan komma att behöva stoppa sin produktion. Detta eftersom det övergripande förtroendet för den amerikanska dollarn som världens ultimata reservvaluta försvinner.

Med ett USA på offensiven måste Kina helt enkelt stålsätt sig och bättre lära sig om hur man ska bemöta eventuella framtida attacker.

Läs också: Kina lättar på greppet – men USA:s beroende kvarstår. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS