Fler Nato-soldater till Kosovo

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Kosovo
Natostyrkor i Kosovo. (Foto: TT)

Nato kommer att sätta in ytterligare 700 soldater efter våldsamma sammandrabbningar i Kosovo och attacker mot KFOR-styrkan.

ANNONS
ANNONS

Natos militärallians sätter in ytterligare 700 soldater och sätter ytterligare en bataljon på högre beredskap, efter att 30 soldater i de fredsbevarande styrkorna skadats denna vecka i vad som beskrivs som de värsta sammandrabbningarna på ett decennium i norra Kosovo, skriver Bloomberg.

Ökad beredskap

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade under tisdagen att man beslutat sätta in ytterligare soldater från den operativa reservstyrkan för västra Balkan, och samtidigt ökat beredskapen för andra soldatgrupper för att kunna sätta in vid behov.

“Detta är försiktiga steg för att säkerställa att KFOR har de styrkor och kapaciteter som behövs för att uppfylla sitt mandat”, sade Stoltenberg.

KFOR har cirka 3 700 soldater i Kosovo nu, en minskning från cirka 50 000 när dess närvaro var som störst.

ANNONS
ANNONS

”Måste stoppas”

Attackerna mot den Nato-ledda fredsbevarande styrkan i Kosovo är “oacceptabla och måste stoppas”, sade Stoltenberg och tillade att “KFOR kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en säker och säker miljö för alla medborgare i Kosovo.”

Läs även: EU beviljar Bosnien kandidatstatus  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.