Dagens PS

Finland förstärker gränsen mot Ryssland ytterligare

Finland
Fler och fler asylsökande söker sig mot den ryska gränsen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Allt fler asylsökande strömmar över gränsen från Ryssland till Finland. Nu tar de finska myndigheterna i med hårdhandskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finland anser att den nationella säkerheten är hotad på grund av det uppkomna läget vid den 1 300 kilometer långa gränsen mot Ryssland, dit många asylsökande har strömmat på sistone. Finland är säker på att de får hjälp av Ryssland att ta sig till gränsen.

Hittills rör det sig om runt 900 asylsökande från länder som Somalia, Syrien och Jemen som har tagit sig över gränsen, enbart i november. Det är en rejäl uppgång från tidigare siffror som låg på runt en person om dagen som sökte sig över gränsen.

Ryssland ligger bakom

Finland kallar det hela en “hybrid-attack” från ryskt håll, där Ryssland uppges ha blivit uppretat på grund av det finska inträdet i Nato och att Finland har utökat sitt militära samarbete med USA.

Endast gränsstationen vid Raja-Jooseppi längst i norr hålls öppen i nuläget, men även den kan komma att stängas inom kort, enligt vad finska medier rapporterade på måndagen.

“Underrättelseinformation från olika källor säger att fortfarande finns människor i rörelse. Om detta fortsätter kommer fler åtgärder att meddelas inom en snar framtid”, uppgav premiärminister Petteri Orpo på en presskonferens.

Nya åtgärder sätts in

Han utvecklade inte om de åtgärderna kommer innebära att hela gränsen stängs ner eller vilka andra åtgärder som kan sättas in.

ANNONS

Även Sverige med premiärminister Ulf Kristersson i spetsen lägger skulden med det stora antalet asylsökande på ryska intressen. Kristersson säger att Ryssland skapar situationen – “med det uppenbara syftet att skapa bredare problem och fragmentering i västländer”.

Även Nato-chefen Jens Stoltenberg är inne på samma spår, berättar Reuters.

“Ryssland använder migration som ett verktyg för att sätta press på en granne och en Nato-allierad”, säger han.

Läs även:

ANNONS

Senaste nytt

Finland stänger gränsövergångar mot Ryssland – Dagens PS

Finland lidande när tyska ekonomin dippar – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS