Dagens PS

Explosion på Putins bro till Krim – igen

Putins bro
Kertjbron mellan Krim och Krasnodar Krai. Bild från februari 2023. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Trafiken på den ryskbyggda Kertj-bron mellan ockuperade Krim och det ryska fastlandet stoppades i natt på grund av en “nödsituation” enligt ryska tjänstemän.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ukrainska nyhetsbyrån RBC-Ukraine rapporterar om explosioner. I den populära ryska telegram-gruppen Grey Zone, som associeras med Wagner-gruppen, rapporteras om två anfall mot bron i natten rapporterar Reuters.

Kertjbron är en viktig förbindelse mellan Ryssland och Krim ur militär synvinkel.

Den började byggas 2016 på order av Rysslands president Vladimir Putin, och Putin själv invigde den 2018. Den ska ha kostat motsvarande 3,7 miljarder dollar att uppföra.

Monument av skam för Ukraina

I Ukraina anser man bron vara ett skambelagt monument för Rysslands ockupation och annektering av Krimhalvön i Svarta havet 2014.

Den 18 kilometer långa bil- och järnvägsbron skadades i oktober i en explosion då ena vägbanan totalförstördes. Ukraina tog senare indirekt på sig attacken. I februari rapporterade Ryssland att bron var återställd till full kapacitet.

Den ryskstödda administrationen av den ockuperade halvön säger att Krim är försedd med alla nödvändiga lager, men uppmanade invånarna att inte resa via bron, rapporterar CNBC.

Den rysktillsatte guvernören Sergej Aksionov uppger att två personer ska ha dött i samband med händelsen.

ANNONS

Läs även: Efter födelsedagen – Putins bro till Krim i lågor (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS