Det ser ut som att Ukraina förbereder sig för en motoffensiv i de södra och östra delarna av landet. Det gör att Ukraina därmed kan anfalla från två håll, vilket kan blir tufft för de ryska trupperna.

ANNONS

Militärexperten Joakim Paasikivi, som är både överstelöjtnant och lärare på Militärhögskolan, tror att Ukraina håller på att förbereda en motoffensiv från två håll samtidigt – vilket kan ställa till det för de ryska trupperna, berättar DN.

Det handlar om Zaporizjzja i söder och Luhansk i östra Ukraina. Ju längre söderut de ukrainska trupperna kommer desto lättare blir det att försöka bomba Krimbron, menar han.

”Det blir väldigt besvärligt för ryssarna att underhålla sina trupper. De skulle exempelvis behöva transportera materiel till Krim med färja.”

Goda chanser att vinna kriget

Om Ukraina lyckas med en sådan offensiv har landet goda chanser att vinna kriget under 2023 tror Joakim Paasikivi.

Han säger vidare att vintervädret gynnar Ukraina, ”nu ska det frysa till, vilket är bra för rörligheten” och han tror därför att landets styrkor kommer slå till inom kort.

Lyckat koncept med motoffensiv

Charkivoffensiven, som Ukraina inledde i augusti, har visat sig vara ett väldigt lyckat koncept då landet ryckte fram i både de östra och södra delarna av landet samtidigt. Nu kan det därför snart bli en liknande motoffensiv.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nato-chefen: Världen har blivit farligare [Dagens PS]

Läs även: Ukraina nobbar Putins vapenvila [Dagens PS]