Ukraina nobbar Putins vapenvila

Uppdaterad: 06 jan. 2023Publicerad: 06 jan. 2023
Putin
Vladimir Putin ville se vapenvila med start på fredagen. (Foto: TT)

Ukraina ger nobben åt den föreslagna vapenvila som Vladimir Putin ville se starta på fredagen. Enligt Ukraina handlar det istället om att Ryssland vill köpa tid för att kraftsamla sina styrkor.

ANNONS
ANNONS

Det blev ingen vapenvila med start på fredagen som Vladimir Putin ville se, för att officiellt fira den ryska ortodoxa julen.

Vapenvila får nobben av Ukraina

Han får nobben av Ukraina som säger att vapenvilan som skulle vara i 36 timmar är ett sätt för Putin och Ryssland att köpa tid för att kraftsamla sina styrkor, och förhindra att de ukrainska styrkorna rycker fram ännu snabbare, berättar BBC.

Enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj så vill Ryssland förhindra att Ukraina rycker fram i östra Donbas-regionen, och att Putin ser chansen under en vapenvila att ta in ännu fler soldater och utrustning.

“Vad hade det gett dem? Ännu fler nederlag till totalen av nederlag?” uppgav den ukrainske presidenten.

Även USA:s president Joe Biden sågar förslaget och ser igenom det som ett sätt för Ryssland “att gå upp och hämta syre”.

Det handlar även vidare, menar han, om att Ryssland vill visa sig som “good guys” inför sitt egna land och omvärlden medan Ukraina och dess allierade vill fortsätta kriget.

ANNONS
ANNONS

Behöver mer vapen

Istället för vapenvila ber Ukraina om allt mer vapen från väst för att kunna hålla sina ställningar på fronterna. Och som svar på tal blir det så när Frankrike, USA och Tyskland inom kort kommer skicka stora leveranser av bland annat försvarssystem och bepansrade stridsfordon.

Läs även: Zelenskyj: Ryssland ”utmattar” Ukraina med drönare

Läs även: Ukraina förkastar ultimatum från Lavrov

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS