Enligt Rysslandexperten Fiona Hill så styrs Elon Musk fullt ut av Vladimir Putin eftersom Teslagrundaren säger allt som Rysslands president vill att världen ska höra.

ANNONS

Att ha världens rikaste man säga vad du vill att världen ska höra är ingen dum idé. I alla fall inte om man heter Vladimir Putin.

Väldigt pro-Ryssland

Elon Musk är som bekant en man av starka åsikter och väldigt ofta är de åsikterna till Rysslands fördel. Han har varit aktiv på Twitter med hur kriget i Ukraina kommer sluta och att Ukraina permanent borde avstå från ägandet av Krimhalvön, där Teslagrundaren flera gånger har beskrivits som väldigt pro-Ryssland, skriver Fortune.

Musk har även sagt att han tänker överge Starlink i Ukraina eftersom satellitnätet har blivit för dyrt, ett uttalande som Musk dock backade från efteråt.

Alla uttalanden som Elon Musk har gjort på sistone ska dock ha kommit från Vladimir Putin, vare sig de är direkta eller indirekta. Det menar Fiona Hill som var en rysk toppdiplomat under Donald Trumps styre.

”Det är väldigt tydligt att Elon Musk sänder ett budskap som kommer från Putin”, uppger Fiona Hill i en intervju med Politico.

Sändebud för Putin

Hon menar att Musk bara är ett sändebud för Putin, och den bästa tänkbara sådana.

”Putin gör det här ofta. Han använder framstående personer som mellanhänder för att känna av den allmänna politiska miljön, för att i princip testa hur människor kommer att reagera på idéer.”

Ett exempel på att att Putin pratar direkt med Teslagrundaren är den vattenförsörjning till Krimhalvön som måste säkerställas genom förbindelse med den annekterade Kherson-regionen, vilket är ett samtalsämne som har stått högt på Musks dagordning på sistone.

”Hänvisningen till vatten är så specifik att detta helt klart är ett budskap från Putin”, uppger Hill.

ANNONS
ANNONS

Musk, å sin sida, säger att han inte har pratat med Putin på 1,5 år.

Läs även: Avskydd i Ukraina – men Starlink fortsätter [Dagens PS]

Läs även: Elon Musk i federal utredning – om Twitteraffären [Dagens PS]