Dagens PS

EU – massiv charmoffensiv mot Kina

EU och Kina
Det återstår att se hur Xi Jinping tar emot EU:s charmoffensiv framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 apr. 2023Publicerad: 06 apr. 2023

EU:s ledare har satt igång en massiv charmoffensiv gentemot Kina och Xi Jinping. Besöken avlöser varandra där kriget i Ukraina står på schemat, men ännu viktigare – att handeln fortsatt flyter på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både EU-kommisionens chef Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron besökern Kinas ledare Xi Jinping i veckan. De följer i samma fotspår som andra europeiska ledare som också besöker Kina för att diskutera kriget i Ukraina och försöka få den kinesiske ledaren att inte närma sig Ryssland så mycket som han har gjort på sistone.

Kina närmar sig Ryssland

Handeln mellan EU och Kina är kanske ändå det viktigaste som Macron och von der Leyen har i tankarna. EU är beroende av att importen och exporten till jätteekonomin Kina fortsätter, men allt eftersom Kina har närmat sig Ryssland på sistone med sina nya handelsplaner så är EU-ledarna nervösa hur det kan påverka förhållandet med unionen, rapporterar CNBC.

“Vår relation med Kina har försvårats de senaste åren”, uppger Ursula von der Leyen inför sin resa till Kina i veckan där hon tillägger att Kina på sistone medvetet gör allt för att förbättra sin strategiska position.

Även Europas främsta utrikesdiplomat, Josep Borrell, är på väg till Kina – och han säger vidare att EU har ett gemensamt tydligt budskap som de vill framföra till Xi Jinping.

“Kinas ståndpunkt gällande Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina kommer avgöra kvaliteten på våra förbindelser med Peking”, säger han.

Kina har fortfarande inte fördömt invasionen av Ukraina och Jinping kallar istället Putin för “sin kompis”.

EU ökar handeln med USA

ANNONS

EU har ökat handeln med USA på en rad områden och enskilda länder som Nederländerna har följt i amerikanska fotspår i att införa exportsanktioner mot Kina gällande halvledarproduktionen.

Samtidigt måste EU:s ledare gå en försiktig balansgång för att få igång ekonomin inom unionen igen. Faktum kvarstår att oavsett olika politiska ståndpunkter som länderna har så är Kina EU:s största importland och Kina är fortfarande den största köparen av EU-varor.

Läs även: Analys: Efterfrågan rasar i år på stål i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS