Dagens PS

Terminer på gas sjunker – varm vinter

gaslåga
Gas sjunker i pris och terminshandeln påverkas. Det varmare vädret ligger bakom. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 03 jan. 2023

Gasterminerna sjunker när energibesparing, en varm vinter och mer vindkraft minskar konsumtionen. Det innebär också lägre elpris. Men hur priset på gas fortsätter beror på hur de närmaste månaderna utvecklar sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Temperaturerna ligger över det förväntade för säsongen. Samtidigt har går industrierna på lågvarv under helgerna i flera delar av Europa, och det har lett till sänkta gaspriser.

Lagren i Tyskland, ett av de mest gasberoende länderna, är till 90 procent fyllda. Faktum är att de aldrig var nere på mer än 87 procent, ens under de kallare dagarna i december.

I Europa som helhet är lagren till 84 procent fyllda, vilket är mer än under en vanlig vinter.

Rädslan inför en gaskris har fått många aktörer att i stället bunkra LNG.

Det är ovanligt varmt inte bara i Europa, utan också i Kina och Japan. Även USA kommer att få varmare vintertemperaturer i mitten av januari.

Terminer sjunker med minskad konsumtion

Att julen inneburit lägre takt i industrierna och ganska varmt väder i Europa, samtidigt som vindkraften har producerat mycket mer el än tidigare, med en förväntad topp nu på onsdag, innebär sammantaget att gaspriserna sjunker.

Andra faktorer som bidrar till det är att många konsumenter helt enkelt inte använder gas när det blir för dyrt. Samma sak, men på makronivå, gäller länder som Bangladesh, där man slutar att köpa in gasen till för höga priser.

ANNONS

Man räknar inte med några stora svängningar i prisnivåerna på ett tag.

”Europa har byggt om lagren, medan mildare väder i norra Asien innebär att det kommer att bli mindre konkurrens om flytande naturgaslaster”, säger analytikern Abhishek Rohatgi till Bloomberg.

Det som kan välta den här mer behagliga situationen över ända är att det fortfarande finns risk för extremt kalla perioder de närmaste månaderna. Det skulle fortfarande kunna få priserna att skjuta i höjden ordentligt igen.

Läs också:

Det styr priset på gas och el 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS