Dagens PS

Så drabbas Sverige av Tysklands energipolitik

Tysklands energipolitik
Greta Thunberg bärs bort av tysk polis efter en klimatprotest. (Foto: Roberto Pfeil/dpa via AP/TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 20 jan. 2023Publicerad: 20 jan. 2023

Vad är det som händer i Tysklands energipolitik, varför greps Greta Thunberg i veckan och hur påverkas svenska elkonsumenter av vad som sker i Centraleuropa? Dagens PS reder ut och förklarar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I skrivande stund pågår stora demonstrationer i i byn Lützerath utanför Köln, där tiotusentals demonstranter deltar. Demonstrationen handlar om att byn ska rivas för att ge plats åt en utökad brunkolsbrytning. När polis försökte mota bort demonstranterna uppstod våldsamma sammandrabbningar och över 70 poliser uppges ha skadats. Miljöaktivisten Greta Thunberg är en av dem som deltar i demonstrationen, och lyftes bort av kravallpolis.

Ökad kolkraft – minskad kärnkraft

Tyskland har ökat sin produktion av kolkraft och stängt ner stora delar av sitt fossilfria kärnkraft. De har även satsat på rysk gas som en viktig kraft i elsystemet, enligt Tidningen Näringslivet. Nu betalar hela Europa priset för Tysklands satsning, eftersom det är det dyraste kraftslaget som styr priserna för det sammankopplade elsystemet.

För svenska konsumenter får den tyska energipolitiken konsekvenser när elpriserna ökar.

Rent kostnadsmässigt är brunkol relativt billigt att bryta och transportera, men det är ett dåligt alternativ om man ser till EU:s klimatmål om minskade utsläpp. Tysklands satsning på brunkål försvårar därmed kampen för minskade utsläpp, skriver Tidningen Näringslivet.

Färre utsläppsrätter

Dessutom kommer EU:s utsläppshandelssystem, som rör produktion, tung industri och flyg, att göra det allt svårare att vara beroende av kolkraft. Enligt systemet ges ett antal utsläppsrätter ut årligen, vissa auktioneras ut och vissa delas ut gratis till företag i systemet som behöver leverera en utsläppsrätt till myndigheterna för varje ton utsläpp de haft per år. De utsläppsrätter som inte används kan säljas vidare till andra företag. Systemet gynnar miljövänliga producenter och straffar miljöförstörande. Dessutom kommer antalet utsläppsrätter som ges ut att minska årligen – och efter 2040 kommer inte några fler utsläppsrätter att ges ut.

“Det här systemet kommer att fasa ut kol, naturgas och andra fossila bränslen med tvingande kraft”, säger nationalekonomen och professorn John Hassler till Tidningen Näringslivet.

ANNONS

Tysklands energipolitik kan spräcka regeringen

Medan Tyskland avvecklar sina kärnkraftsreaktorer, vill nu grannländerna Nederländerna, Polen och Tjeckien, som också är beroende av rysk gas och kolkraft, satsa på kärnkraft.

I takt med att kolkraftsproduktionen och priserna ökar syns även en liten förändring i opinionen för kärnkraft i Tyskland. Men de politiska besluten om att stänga ner reaktorer försvårar läget.

“Om den nuvarande regeringskoalitionen spricker så spricker den på grund av kärnkraften. Man har gjort nya kompromisser om att de kvarvarande reaktorerna ska få köras till den 15 april men sedan ska de tas ur drift och då blir det ännu mer kolkraft. Jag förmodar att den tyska regeringen så småningom kommer att brytas upp men om den inte gör det eller totalt ändrar inriktning på energipolitiken så ligger Tyskland väldigt illa till”, säger Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik till Tidningen Näringslivet.

Läs även: Greta Thunberg: ”Tyskt kol värre än kärnkraft”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS