Att börja elda kol i stället för att fortsätta köra kärnkraftverk i Tyskland vore ett misstag. Det säger klimataktivisten Greta Thunberg i en intervju i tysk radio.

ANNONS

Stänger man ned de tyska kärnkraftverken och eldar kol i stället gör man ett misstag. Det säger den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i en tysk radiointervju enligt AP.

Tyskland ska ta ställning till om man som planerat ska plana ut kärnkraften redan i år. Detta trots energikrisen som hotar på grund av Rysslands attackkrig mot Ukraina. Den styrande koalitionen diskuterar om det är läge att skjuta upp utfasningen av kärnkraften.

Kol och olja ersätter kärnkraft

Robert Habeck, De Gröna, är tysk vice rikskansler och näringslivs- och klimatminister. Han föreslår att två av de tre kärnkraftverken fortsätter att vara i drift fram till april. Efter det vill han stänga också dem, av säkerhetsskäl. Habeck har tidigare godkänt återaktiveringen av flera kol- och oljekraftverk för att garantera energiförsörjningen.

”Misstag att stänga kärnkraftverk”

Greta Thunberg uttalar sig i en intervju med tyska radiokanalen ARD, och hon säger att det är ”en väldigt dålig idé att fokusera på kol när det här [kärnkraften, reds anm] redan finns på plats”, uppger AP.

I intervjun, som sänds i morgon, onsdag, medger Thunberg att det redan fanns en häftig debatt i ämnet redan före energikrisen. När Greta Thunberg får frågan om det är bättre att Tyskland fortsätter att driva de tre kärnkraftverk som är i bruk i dag svarar hon:

”Det beror på. Om vi redan har dem i gång känner jag att det är ett misstag att stänga ned dem för att fokusera på kol.”

ANNONS
ANNONS

Ryssland stryper gasen

Miljöaktivister varnar för att Tyskland missar klimatmålen om man använder mer fossila bränslen. De konservativa politikerna anser att regeringen bör använda alla medel för att producera energi efter Rysslands beslut att strypa naturgasen till Europas största ekonomi.

Läs även: Tyska tågstoppet kan ha varit utländsk sabotage [Dagen PS]