Ny Teknik har gjort ett välkommet fynd i regeringens budgetproposition. Enligt förslaget som skall ut på remiss så ska det bli skattefritt att ladda på arbetet.

ANNONS

I dagsläget behöver man betala förmånsskatt om laddningen på arbetsplatsen är subventionerad.

Ladda gratis

På sidan 193 i Regeringens proposition 2022/23:1 kan man läsa om hur regeringen föreslår att tillfälligt ta bort förmånsbeskattningen för att ladda egen eller förmånsbil på arbetsplatsen.

Det innebär att det finns potential att kunna ladda helt utan kostnad på arbetsplatsen, om arbetsgivaren erbjuder gratis laddning som en förmån.

Låg kostnad

Kostnaden för staten beräknas uppgå till låga 110 miljoner och förhoppningen är att accelerera omställningen och skapa incitament för att genomföra arbetsresor med elektrifierade alternativ framför fossildrivna. 

Vehicle to grid

Skulle förslaget om slopad förmånsskatt bli verklighet så skulle det i kombination med bättre V2G- (Vehicle to Grid) teknologi kunna innebära att man kan använda sin bil som en mobil powerbank.

Det skulle innebära en möjlighet att lagra gratis energi på jobbet som sedan kan förbrukas på andra platser. 

ANNONS
ANNONS

Om allt rullar på som planerat så kommer förslaget att träda i kraft 1 juli 2023 och gälla fram till 30 juni 2026.

Vi lär få tillfälle att återkomma i frågan längre fram men man kan redan nu konstatera att det lär vara en välkommen lättnad bland elbilsägare som precis fått se subventionerna ryckas bort framför näsan.