Oljebolagens aktier dominerar när resten av börsen rasar

Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022
Oljebolagen
Oljebolagen är årets starkaste aktier. (Foto: TT)

Oljebolagen stiger på börsen när det mesta annat rasar rejält – det får vissa analytiker att förutspå ett nytt marknadsklimat där energi tar över tronen från tech, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Under förra veckan föll energisektorn på börsen då oljepriset sjönk. Men nu rusar oljepriset igen (Brent-oljan är upp 2,5 procent vid 12-tiden på måndagen) och energibolagen stiger på börsen trots rejält börsfall i övrigt.

I en analysartikel hos CNN konstateras att “Big tech”-bolagen kan få flytta på sig som börsdominanter – oljebolagen kan vara nya “FAANG” under tider av energiosäkerhet.

Warren Buffetts bolag går bäst

På USA-börsernas storbolagsindex S&P 500 är årets bästa bolag Occidental Petroleum, som är upp 140 procent i år. Bolaget backas av Warren Buffetts Berkshire Hathaway – som också har en stor aktiepost i Chevron, årets bästa bolag på Dow Jones Industrial Average som följer 30 av de största bolagen i USA. Chevron är upp 30 procent på börsen i år.

Samtidigt har de stora techbolagen som Amazon, Apple, Meta, Google och Netflix rasat rejält på börsen i år – tillsammans med nästan alla andra sektorer. Vissa analytiker förutspår nu ett skifte, där energiaktierna återigen tar över platsen som börsens giganter och att energiboomen bara är i sin startfas, trots uppgången i år.

“Oljesektorn har lång strukturell medvind bakom sig. Det råder brist på tillgång, så det finns fortfarande ett tjur-case”, säger Matt Cole, produkt- och investeringschef för Strive Asset Management enligt CNN.

ANNONS
ANNONS

Oljebolagen dubblar sina vinster

Det krävs inte heller någon särskild rusning i priserna för att oljebolagen ska kunna “trycka pengar”, menar Cole.

“Du behöver inte att råoljepriserna går upp. De behöver bara hålla sig kvar på en relativt hög nivå och energibolagen kommer att bli enormt lönsamma”, säger han.

Analytiker menar att stora amerikanska oljebolag som ExxonMobil och Chevron kommer att mer än fördubbla sina vinster i år.

“Energiaktier förblir det bästa alternativet eftersom så länge oljepriset håller sig över 80 dollar per fat kommer de att fortsätta att ha rekordförsäljning och resultat”, skriver Louis Navellier, ordförande för Navellier & Associates i en rapport enligt CNN.

Läs även: Norges vinst från olja och gas större än Sveriges statsbudget

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.