Det svenska bolaget Blykalla vill bygga små modulära kärnkraftsreaktorer. Nu ska bolagets upplägg testas i en förstudie.

ANNONS

Ny svensk kärnkraft på svensk mark kan bli verklighet.

Det svenska förhoppningsbolaget Blykalla vill förvekliga sin idé om att massproducera små modulära kärnkraftsreaktorer.

Kärnkraftverken i landet byggdes under 1970 och 1980-talen. Därefter upphörde bygget av kärnkraft och inga nya har tillkommit sedan dess – däremot har ett flertal kärnkraftverk stängts ned.

Ny kärnkraft kan bli verklighet

Men sedan den nya regeringen öppnat upp för att bygga kärnkraftsreaktorer på ytterligare platser i landet, kan Sverige vara flera steg närmare ny kärnkraft.

Nu påbörjar Blykalla en förstudie om att bygga en forskningsreaktor i Studsvik, rapporterar Dagens Industri.

”Sverige behöver mer baskraft som kan komplettera den snabba och viktiga utbyggnaden av vind och sol. Den här reaktorn blir det första steget mot nästa generations kärnkraft för billig, säker och planerbar el. Vi ser fram emot att nu börja utreda förutsättningarna för Sveriges nästa forskningsreaktor i samverkan med Studsvik AB, kommunen och myndigheterna”, säger vd Jacob Stedman i ett skriftligt uttalande.

Kan vara i bruk 2030

Om förstudien faller väl ut, blir nästa drag att bygga en så kallad demoreaktor, något som skulle vara ett viktigt steg i att verifiera bolagets teknologi, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Målet är att den första kommersiella reaktorn ska vara i bruk år 2030. Sedan ska bolaget massproducera de små modulära reaktorerna i fabrik, givet att de får ett tillstånd för kärnteknisk verksamhet.

Blykallas kärnkaftsreaktorer är cirka 5 gånger 5 meter, och har ungefär samma storlek som en tvåvåningsvilla.

Läs även: Bränsleskada på Sveriges största kärnkraftverk [Dagens PS]