En fyra kilometer lång, olaglig, förbindelse från Nigerias viktigaste terminaler för export av olja har upptäckts i havet under ett tillslag mot stöld.

ANNONS

Nigerianska tjänstemän har upptäckt en olaglig förbindelseledning i havet, från en av landets viktigaste terminaler för oljeexport, ledningen har fungerat oupptäckt i nio år, Det rapporterar Reuters.

Den illegala ledningen vid Forcados exportterminal i Nigeria har exporterat cirka 250 000 fat olja per dag. Operatören Forcados SPDC, som är ett lokalt dotterbolag till Shell, har inte velat kommentera saken.

Omfattningen av oljestölder i Nigeria har ökat

Den olagliga, fyra kilometer långa anslutningen till Focados exportterminal, har oupptäckt fungerat i nio år och den upptäcktes under ett tillslag mot stöld, det berättade Mele Kyari, vd för Nigerian National Petroleum Corporation, NNPC, för ett parlamentsutskott på tisdagskvällen.

”Oljestölder har pågått i landet i mer än 22 år, men omfattningen och takten de har tagit under den senaste tiden är oöverträffad”, sade Mele Kyari i en ljudinspelning av genomgången som granskats av Reuters.

Verkar vara en mer sofistikerad stöldoperation

Oljetjuvar stjäl ofta olja från rörledningar på land utan att upptäckas eftersom ledningarna fortsätter att fungera, men det är väldigt ovanligt med en illegal ledning i havet och det tyder på att stöldoperationen är mer sofistikerad.

Nigeria är Afrikas största exportör av olja och enligt Mele Kyari förlorar de potentiella intäkter från ungefär 600 000 fat olja per dag. I augusti föll råoljeexporten under en miljon fat per dag, vilket gör att Nigeria förlorar viktiga inkomster.

Transporterna av olja väntas återupptas i oktober

Sedan en läcka upptäcktes på en undervattensledning den 17 juli har lastningar vid Focados terminal stoppats, men den här veckan sade Shell att de förväntar sig att transporterna kommer återupptas under andra halvan av oktober.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Shell-chef vill beskatta sig själv – inget pristak på gas [Dagens PS]