Det kan bli halverade elpriser i södra Sverige. EU:s energiministrar är överens: Det behövs kraftfullt agerande för att komma tillrätta med energikaoset.

ANNONS

Statsminister Magdalena Andersson (S)) säger på en pressträff att det finns en stor enighet i EU. Unionen ska agera kraftfullt för att sänka energikostnaderna.’

”Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa”, säger hon. ”I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser.”

”Putins elkrig”

Magdalena Andersson säger att det handlar om att ”stå enade mot Putins elkrig i Europa”.

EU-kommisssionen har ännu inte lagt ett konkret förslag, men i och med enigheten bland medlemsländerna kommer kommissionens förslag, som Dagens PS tidigare rapporterat om, att antas.

Lägre elpriser målet

Enligt energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) diskuteras ett tak för intäkter för elproducenter. Som det ser ut nu tar elbolag som producerar el billigt för att sedan sälja den till det skenande marknadspriset in övervinster.

ANNONS
ANNONS
Magdalena Andersson: "Halverade elpriser i södra Sverige"
Khashayar Farmanbar (S) säger att svenska hushåll och företag ska stöttas. (Foto: TT)

Det är de pengarna som går tillbaka till konsumenterna, som Dagens PS tidigare rapporterat.

”Vi är överens om att gå vidare med förslagen som kommissionen arbetar med”, säger han vid regeringens pressträff enligt Aftonbladet.

”Vi är ett steg närmare lägre elkostnader för svenska hushåll och företag, särskilt i södra Sverige.”

Energiministrarna diskuterar också ett pristak på gas. Det färdiga förslaget från EU-kommissionen presenteras nästa vecka.

Moderaterna: ”Regeringen ljuger”

I en kommentar efter regeringens extrainsatta presskonferens säger moderaternas energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin till SVT Nyheter att regeringen ljuger.

ANNONS
ANNONS

”I dag är dagen som Magdalena Andersson fullständigt gick på grund som regeringschef”, säger Bohlin. ”Hon har kallat till en pressträff för att aktivt vilseleda hela svenska folket två dagar innan ett val.”

”Det här initiativet från EU är väldigt lovvärt, men i dag har ingenting hänt”, fortsätter han. ”Det har inte varit någon förhandling, inte skett något genombrott och absolut inte fattats några beslut.”

Läs även: Statsministern: Elpriset måste loss från gaspriset [Dagens PS]