Dagens PS

Statsministern: Elpriset måste loss från gaspriset

Statsministern: Elpriset måste loss från gaspriset
Statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar pratar om de höga elpriserna vid regeringskansliet Rosenbad idag. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2022Publicerad: 02 sep. 2022

Elpriset ska inte vara kopplat till priset på gas. Det säger statsminister Magdalena Andersson, som tar paus i valrörelsen för att jobba mot en europeisk koalition för lägre elpris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elpriset oroar många, och överskuggar till och med valrörelsen. Nu tar statsminister Magdalena Andersson (S) delvis paus i valarbetet för att försöka skapa “en bred europeisk koalition” för lägre elpriser, uppger Svt.

“Det är inte rimligt att svenska hushåll och företag köper svensk el, som produceras billigt, men får betala skyhöga priser därför att våra grannländer är beroende av den ryska gasen”, säger Magdalena Andersson.

Dysfunktionell marknad

Regeringen beskriver den europeiska energimarknaden som “dysfunktionell”. I och med sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, och Rysslands motaktioner, har priset på gas skjutit i höjden. Elpriset i Tyskland är dubbelt så högt som i Sverige. I Frankrike  är det tre gånger så högt.

“Ryssland bedriver ett energikrig mot Europa och vi måste ta tillbaka kontrollen”, säger Magdalena Andersson enligt Svt. “Att frånkoppla elpriserna från gaspriserna skapar en helt ny försvarslinje.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Elpriset högst på agendan

Nästa vecka möts EU:s energiministrar i Bryssel. EU-kommissionens förslag för hur de höga elpriserna och energikrisen ska motverkas är högst på dagordningen på ministermötet, enligt Dagens Industri som citerar TT.

Om gaspriset kopplas bort från elpriset innebär det att priserna åtminstone halveras i södra Sverige visar en beräkning.

Oklart hur det kan göras

Nästa steg är att regeringen ber riksdagen att ställa sig bakom förslaget. Exakt hur en sådan upplösning av kopplingen mellan gas- och elpriser ska gå till är inte klart.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) säger att det finns modeller som testats i bland annat Grekland och Spanien, uppger Svt. 

Läs även: Skenande elpriser stoppar pappersbruk 

Läs även: EU:s gaslager nära målen – men elpriserna rekordhöga 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS