Dagens PS

"Konstgjord sol" kan vara nära – experiment lyckat

Fusionskraft
Forskare kan ha gjort stora framsteg med fusionskraft – samma teknologi som driver solen. (Foto: Unsplash och TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 dec. 2022Publicerad: 12 dec. 2022

Forskare i Kalifornien, USA, har för första gången någonsin lyckats få positiv energi med fusionskraft, en typ av kärnkraft där man slår ihop atomer istället för att klyva dem. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fusionskraft är den process som pågår i solen och stjärnorna, och forskare har länge hoppats att kunna tämja kraften, som skulle kunna ge stora mängder energi. Det har länge setts som kärnkraftens “heliga graal” och en teknologi som helt skulle kunna förändra hur vi ser på energi i framtiden.

Det är nämligen helt koldioxidfri energi, och fusion har inte heller samma problem med säkerhet och kärnavfall som den nuvarande kärnkraftsteknologin (fission).

Mer energi än man gjorde av med

Nu kan forskare hos US Department of Energy’s Lawrence Livermore National Laboratory nära San Fransisco ha kommit en bit på vägen. Bloomberg rapporterar med hänvisning till källor att man lyckats genomföra ett fusionsexperiment som skapade mer energi än vad som användes för att genomföra experimentet.

Forskarna använde sig av laser för att bombardera väteisotoper i het plasma. De omvandlades då till helium, och i processen utsöndrades neutroner, vilket ger energi. Det ska ha skapats 2,5 megajoule i försöket, motsvarande 0,69 kilowattimmar. För att genomföra försöket användes samtidigt 2,1 megajoule, enligt Financial Times.

“Förändring av spelplanen”

Om uppgifterna visar sig stämma är det första gången så har skett – och forskare har förgäves försökt få till fusionsenergi sedan 1950-talet. Och även om det är ett stort vetenskapligt genombrott på gång, så kommer det att ta lång tid innan fusionskraft kan användas kommersiellt för att skapa energi till elnätet.

“Om detta genombrott för fusionsenergi är sant är det en förändring av spelplanen för världen”, skriver Ted Lieu, medlem av USA:s representanthus för demokraterna, på twitter.

ANNONS

Läs även: Storbritannien bygger anläggning för fusionsenergi

Läs även: Kinas ”konstgjorda sol” – fusionsreaktorn slår nya rekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS