Storbritannien bygger anläggning för fusionsenergi

Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 okt. 2022
Storbritanniens statssekreterare för näringsliv, energi och industriell strategi, Jacob Rees-Mogg, menar att Fusion är ett stort hopp och ett potentiellt ess i rockärmen
Storbritanniens statssekreterare för näringsliv, energi och industriell strategi, Jacob Rees-Mogg, menar att Fusion är ett stort hopp och ett potentiellt ess i rockärmen. (Foto: TT)

Den brittiska regeringen har nu bestämt att en prototypanläggning för fusionsenergi ska placeras vid ett kolkraftverk i Nottinghamshire.

ANNONS
ANNONS

De brittiska myndigheterna sade i ett uttalande på måndagen att en prototypanläggning för fusionsenergi ska placeras på West Burtons koleldade kraftstation i Nottinghamshire. Den nya anläggningen kallas STEP, som står för Spherical Tokamak for Energy Production, det rapporterar CNBC.

“Anläggningen kommer att vara den första i sitt slag, byggd 2040 och kapabel att producera energi till elnätet. Och genom att göra det kommer den bevisa den kommersiella livskraften för fusionsenergi för världen”, sade Jacob Rees-Mogg, vid ett tal i den konservativa partikonferensen i Birmingham, skriver CNBC.

Han är Storbritanniens statssekreterare för näringsliv, energi och industriell strategi och i sitt tal erkände han att de tekniska hindren är stora, men han var ändå positiv om Storbritanniens framtidsutsikter.

Skillnad på fusion och fission

Fusion är inte detsamma som fission, som är det som används i dagens kärnkraftverk. Enligt USA:s energidepartements beskrivning av fusion inträffar den när två atomer smälter ihop och bildar en tyngre atom, som när två väteatomer smälter samman och bildar en heliumatom, det skriver CNBC.

Fusion är den process som driver solen och skapar enorma mängder energi som är flera gånger större än den energi som skapas av fission. Fusion producerar inte heller högradioaktiva fissionsprodukter.

ANNONS
ANNONS

Sätter stort hopp till fusionstekniken

“Fusion är ett stort hopp, det är ett potentiellt ess i rockärmen”, sade Storbritanniens statssekreterare för näringsliv, energi och industriell strategi, Jacob Rees-Mogg, i sitt tal, skriver CNBC.

“Det erbjuder en oöverträffad potential för ren kraftproduktion och lovar en framtid av outtömlig energi som kan frigöra oss från kolväten och göra oss verkligt självförsörjande och säkra”, fortsatte han, skriver CNBC.

Finns stora utmaningar med tekniken

Det finns dock stora utmaningar med fusion. USA:s energidepartement menar att fusionsreaktioner är svåra att upprätthålla under längre tid på grund av den enorma mängd tryck och den temperatur som behövs för att sammanfoga atomer.

Och optimismen gällande fusionstekniken delas inte av alla. Mike Childs, Friends of the Earths chef för vetenskap, politik och forskning skriver i ett uttalande han skickat till CNBC att alla som tror att vi till år 2040 kommer ha en kärnfusionsanläggning som producerar energi till överkomliga priser i Storbritannien drömmer. 

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas “konstgjorda sol” – fusionsreaktorn slår nya rekord

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.