Dagens PS

Kina ska sjudubbla sin kärnkraft

Kärnkraft
Kina har godkänt tio nya kärnkraftsreaktorer bara under 2022 (Foto: Wikimedia).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 27 apr. 2023Publicerad: 27 apr. 2023

China General Nuclear Power Group räknar med att Kina under de kommande tio åren ordentligt utökar sina kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ordföranden för ett av Kinas främsta företag inom kärnkraft förväntar sig en massiv utökning av landets kärnkraftverk under de kommande decennierna i ett försök att minska sina koldioxidutsläpp.

Kinas kärnkraftverk kommer att producera 400 GW el år 2060, och utgöra cirka 18 procent av landets elproduktion, sade China General Nuclear Power Group Co:s ordförande Yang Changli vid ett branschevenemang i torsdags, rapporterade Shanghai Securities News enligt Bloomberg.

Kina vill producera mer el genom kärnkraft

Det är mer el än vad världens alla kärnkraftverk i dag producerar, och cirka sju gånger Kinas kapacitet, som genererar cirka 5 procent av landets el.

Kina går i bräschen för de länder, inklusive Storbritannien, som vänder sig till tekniken i ett försök att nå klimatmålen samtidigt som de tillgodoser energibehoven.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Godkänt 10 nya reaktorer

Landet har godkänt flera nya reaktorer under de senaste åren, och 2022 godkände man ytterligare 10 som var och en producerar mer än 1 GW.

Yangs prognos skulle kräva ett ordentligt utvidgat byggnationsprogram – ett program som redan är generöst – med mer än 9 GW extra kapacitet varje år fram till 2060.

Det årliga tillskottet av extra kapacitet nådde en topp på 7,6 GW 2016 och har i genomsnitt legat på 4,3 GW under de senaste 10 åren.

I linje med Kinas utsläppsmål

Prognosen ligger fortfarande i linje med de mest ambitiösa målen för vad som krävs för att Kina ska nå nettonollutsläpp till 2060.

Forskare vid Tsinghua University förutspår att kärnkraften skulle utgöra 19 procent av landets elproduktion till 2060, vilket överensstämmer med Yangs ambition.

Vill du läsa mer om energi och kärnkraft? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny svensk kärnkraft kan bli verklighet

Läs mer: Svenskt kärnkraftsverk slogs ut

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS