Ryska Gazprom hotar nu att minska gasflödena till Europa via Ukraina. Man skyller åtgärden på en tvist kring leveranser till Moldavien.

ANNONS

Gazprom hotar att minska sina gasflöden till Europa via Ukraina nästa vecka samtidigt som kalla vintertemperaturer får européer att börja tappa sina gaslager, skriver Bloomberg.

Ukraina-rutten är den sista kvarvarande rörledningen som fortfarande för rysk gas till Västeuropa, eftersom Moskva successivt har dragit ner på leveranserna.

”Hålls kvar i Ukraina”

Den ryska producenten säger hos Telegram att vissa gasvolymer avsedda för Moldavien hålls kvar i Ukraina.

Gazprom varnar för att man kommer att begränsa transitvolymerna från och med den 28 november motsvarande mängden gas som inte når moldaviska kunder.

Rutten används också för vidare transport till Europa, redan på mycket reducerade nivåer.

Sista vägen

Gazprom beräknar att Ukraina hittills har samlat på sig 52 miljoner kubikmeter gas som var avsedd för Moldavien, heter det.

Om dessa obalanser kvarstår kommer bolaget att börja minska gastillförseln till Ukraina från klockan 10 på morgonen den 28 november, meddelar man.

ANNONS
ANNONS

Gazprom skickar för närvarande cirka 43 miljoner kubikmeter per dag till Europa via Ukraina – den sista återstående vägen till västeuropeiska marknader.

Läs även: Billigare gas i Europa när Gazprom åter levererar till Italien [Dagens PS]