Dagens PS

Flytande gasterminal har anlänt till Finland

LNG-terminal gas Europa
I vanliga fall brukar gasterminaler för LNG vara stationära, men på senaste tiden blir det allt vanligare med flytande terminaler som länder kan hyra. Foto: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022

Finland ersätter den gas som man tidigare brukade importera från Ryssland, skriver Ny Teknik. Man ska i stället att importera LNG – Liquified Natural Gas. Nu har man också hyrt in en gasterminal för att ta hand om gasen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett fartyg för att ta emot flytande fossilgas (LNG) har anlänt till Ingå hamn väster om Helsingfors. Den flytande terminalen har hyrts in av Finland för att ersätta den gas som tidigare importerats från Ryssland.

Ett 291 meter långt och 43 meter brett fartyg har kommit in i Ingå hamn nära Helsingfors, skriver Ny Teknik. Anledningen är att Finland behöver ersätta den ryska gasen. För att kunna ta emot LNG, flytande naturgas, krävs emellertid särskilda terminaler.

Gasterminal för att processa LNG

Den inhyrda terminalen är en särskilt anpassad båt, med kapacitet att ta hand om 68 000 ton flytande gas.

I terminalen genomgår gasen också processer som återför LNG från flytande form till gasform. Därefter kommer man att mata in naturgasen i det finska elnätet. Eventuellt kan överflödet också komma de baltiska grannstaterna till del.

Det är statliga Gasgrid Finland, som har hyrt in terminalen från amerikanska Excelerate Energy, och redan i januari ska den tas i drift.

Ryssland stoppade gasleveranserna till Finland i maj. Anledningen var att Finland vägrat betala i rubel efter Rysslands invasion av Ukraina.

Läs också:

ANNONS

Gasräkningen stiger för Tyskland: Dyra terminaler

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS